Hlavní obsah

Ferrari fanoušky nevyslyšelo. Ledový Fin odchází do Sauberu

Maranello/Praha

Přes sedmdesát tisíc fanoušků podepsalo petici, aby si Ferrari ještě alespoň rok nechalo finského jezdce Kimiho Räikkönena. Italská stáj jejich volání však nevyslyšela a osmatřicetiletý pilot od nové sezóny usedne do monopostu Sauberu. S tímto týmem v roce 2001 zahájil své působení ve formuli 1.

Foto: Sport.cz

Kimi Räikkönen.

Článek

„Scuderia Ferrari oznamuje, že na konci roku 2018 Kimi Räikkönen končí ve své současné roli,“ uvedla italská stáj v oficiálním prohlášení. Ferrari tak zklamalo své fanoušky. Přitom přes sedmdesát tisíc z nich podepsalo petici, aby osmatřicetiletý Fin u týmu zůstal alespoň ještě jednu sezónu.

„Během působení u Ferrari hrál důležitou roli v růstu týmu a byl vždy skvělým týmovým hráčem," ocenil Räikkönena šéf stáje Maurizio Arrivabene. „S Ferrari se stal světovým šampiónem, takže bude vždy součástí historie a rodiny týmu. Děkujeme mu za všechno a přejeme mu a jeho rodině do budoucna vše nejlepší."

Z formule 1 však zkušený pilot zatím neodchází. Na sociálních sítích zveřejnil informaci, že bude příští dva roky závodit za Sauber, se kterým v roce 2001 ve formuli 1 debutoval. „Tým Alfa Romeo Sauber je potěšen tím, že může oznámit příchod Kimiho Räikkönena. Mistr světa z roku 2007 podepsal na další dva roky. Těšíme se na příchod finského pilota, s nímž sdílíme společný cíl, dosáhnout ambiciózních výsledků," napsal v oficiální zprávě šéf švýcarské stáje Frédéric Vasseur.

„Podepsání Kimiho Räikkönena jako našeho jezdce představuje důležitý pilíř v našem projektu a přibližuje náš tým k významnému pokroku. Kimiho nepochybný talent a nesmírné zkušenosti ve formuli 1 nejen přispějí k rozvoji našeho vozu, ale také urychlí růst a rozvoj našeho týmu jako celku," dodal Vasseur. Räikkönena u Ferrari nahradí  talentovaný mladík Charles Leclerc, který v této sezóně jezdí u Sauberu.

Kimi Räikkönen začal v deseti letech závodit na motokárách. Do formule 1 usedl poprvé na konci roku 2000, kdy testoval se Sauberem. Všechny tehdy natolik zaujal, že s ním stáj okamžitě podepsala smlouvu pro rok 2001. Další rok přestoupil do týmu McLaren Mercedes, kde působil pět sezón. V roce 2007 odešel do Ferrari, kde hned ve své první sezóně vyhrál světový šampionát.

V letech 2010 a 2011 si dal od formule 1 pauzu, závodil ale dál. Zkusil si mistrovství světa v rallye a zámořskou sérii NASCAR. Na konci roku 2011 dostal nabídku od Lotusu a do formule 1 se vrátil. V britském týmu jezdil dva roky a v roce 2014 se opět přesunul k Ferrari. Ledový muž, jak se Räikkönenovi přezdívá, vyhrál doposud dvacet velkých cen a na stupních vítězů stál stokrát.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint