Hlavní obsah

Hamilton slaví v Singapuru další triumf, v čele šampionátu navýšil náskok

Aktualizováno

Systémem start - cíl ovládl Lewis Hamilton Velkou cenu Singapuru formule 1 a navýšil svůj náskok v čele průběžného pořadí MS. Největší soupeř pilota Mercedesu v boji o titul - Sebastian Vettel z Ferrari - skončil v závodu na městském okruhu Marina Bay na třetím místě a na britského obhájce ztrácí již 40 bodů. Mezi oběma rivaly se v neděli umístil Max Verstappen z Red Bullu.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Lewis Hamilton na trati okruhu Marina Bay v Singapuru.

Článek
Fotogalerie

Hamilton odstartoval z pole position a první místo si s přehledem hlídal celý závod. V čele se čtyřnásobný mistr světa udržel i po Vettelově taktické zastávce v boxech ve 14. kole, na kterou dokázal v následujícím kole zareagovat a na trať se vrátil před pilotem Ferrari. "Ferrari bylo celý víkend nebezpečné a netuším, proč jim dnes odešla rychlost," uvedl Hamilton.

A právě pokus o tzv. undercut - tedy dřívější zastávku v boxech než Hamilton, se stal Vettelovi osudným. Čtyřnásobný mistr světa, který se krátce po startu posunul ze třetího místa na druhé před Verstappena, totiž zvolil špatnou sadu pneumatik a v závěru už kvůli tomu ztrácel rychlost.

Verstappenův útok nevyšel

Navíc se na trať vrátil za Sergiem Pérezem z Force India, s nímž si nedokázal dlouho poradit a ztratil cenné sekundy. Po zastávce v depu se tak před Vettela dostal nejen Hamilton, ale v 17. kole také Verstappen, který při výjezdu z boxů za sebou pilota Ferrari těsně udržel.

"Dnes jsme neměli rychlost a nepomohly nám ani problémy se strategií," řekl Vettel. "S tím, jak jsme dnes jeli, tak jsme neměli šanci. Ale pořád platí, co jsem říkal před závodem - porazit se můžeme jen sami. A dnes jsme rozhodně nepředvedli maximum, kterého jsme schopni," dodal.

Verstappen poté v závěru zkusil zaútočit na Hamiltona, ale neúspěšně. "Měl jsem trochu smůlu, protože mě zpomalili kluci, co byli o kolo zpět, zatímco Maxe ne. Měl jsem nahnáno, ale jakmile jsem se dostal před ně, sešlápl jsem plyn a ujížděl pryč," uvedl Hamilton.

Verstappen nakonec za pilotem Mercedesu zaostal o devět sekund, třetí Vettel už ztratil propastných 40 sekund. "První kolo bylo velké zklamání, ale tým připravil skvělou strategii, takže jsme se vrátili na druhé místo. To je skvělý výsledek," řekl jezdec Red Bullu.

Hamilton v Singapuru vyhrál počtvrté v kariéře a na městském okruhu Marina Bay vyrovnal Vettelův rekord. Navíc si připsal čtvrté vítězství v posledních pěti závodech a udělal výrazný krok k obhajobě titulu.

Velká cena Singapuru, závod MS vozů formule 1:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:51:11,611 (prům. rychlost: 166,644 km/h)
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -8,961
3. Vettel (Něm./Ferrari) -39,945
4. Bottas (Fin./Mercedes) -51,930
5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -53,001
6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -53,982
7. Alonso (Šp./McLaren) -1:43,011
8. Sainz (Šp./Renault)
9. Leclerc (Mon./Sauber)
10. Hülkenberg (Něm./Renault) všichni -1 kolo.
Průběžné pořadí MS (po 15 z 21 závodů):
1. Hamilton 281 b.
2. Vettel 241
3. Räikkönen 174
4. Bottas 171
5. Verstappen 148
6. Ricciardo 126.
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 452
2. Ferrari 415
3. Red Bull 274
4. Renault 91
5. Haas 76
6. McLaren 58
7. Force India 32
8. Toro Rosso 30
9. Sauber 21
10. Williams 7.
Pozn.: Force India po změně majitele startuje v MS jako nový subjekt, a proto přišla o body získané před Velkou cenou Belgie. Jezdcům stáje body zůstaly.

Reklama

Související témata: