Hlavní obsah

Hašek prý zvažuje návrat do NHL

DETROIT

Hokejový brankář Dominik Hašek zvažuje podle internetových stránek kanadské televize TSN návrat do NHL. 38letý gólman ukončil kariéru loni po zisku vysněného Stanley Cupu s Detroitem, s nímž je prý v kontaktu. "Dominik se s Red Wings v uplynulých týdnech vážně bavil o návratu. Definitivně se ještě nerozhodl," řekl Haškův agent Rich Winter TSN.

Foto: ČTK

Dominik Hašek

Článek

Deník Detroit Free Press však uvádí, že Winter byl v reakci na zprávu TSN poněkud opatrnější: "Ta informace není přesná. Pouze jsem prohlásil, že jsme spolu hovořili. Teprve uvidíme, kam to povede."

Problém: Co s Josephem?

Detroit má na Haška opční právo a pokud ho nevyužije, bude 'Dominátor' nechráněným volným hráčem. Právě s opcí má generální manažer Ken Holland velké dilema. Při podpisu by měl olympijský vítěz z Nagana zajištěný příjem osm milionů dolarů. Jestliže Red Wings opci neuplatní, jejich bývalá opora se stane volným hráčem a bude k dispozici také ostatním týmům. Po ukončení kariéry Patricka Roye řeší vážně brankářskou otázku například Colorado. Brankáře shání také Philadelphia.

Navíc Detroitu komplikuje situaci fakt, že loni podepsal tříletý kontrakt s gólmanem Curtisem Josephem. Gólman, jenž nepomohl Red Wings k postupu ani přes první kolo play off přes Anaheim, si během této doby vydělá 24 milionů dolarů a má ve smlouvu klauzuli, že nemůže být vyměněn. "Je to Kennyho nejhorší noční můra. Co s Haškem, když je Curtis Joseph další dva roky pod smlouvou? Nemůže přece platit kolem 17 milionů jen za brankáře. Navíc Hašek nehrál rok a půl," komentoval jeden nejmenovaný generální manažer situaci kolegy Hollanda.

Detroitské alternativy

Red Wings mají několik alternativ, pokud by se Hašek rozhodl k návratu. Mohou nevyužít opce a doufat, že Hašek neposílí žádného z jejich největších rivalů. Pravděpodobnější scénářem prý je, že Detroit opce využije a pokusí se dohodnout na Haškově výměně do klubu, který Red Wings bude vyhovovat. V tomto případě by ale zřejmě klub musel platit stále půlku z Haškova příjmu a byly by to čtyři miliony navíc z jejich rozpočtu. Nepravděpodobné je, že by Joseph ustoupil od své klauzule o neprodejnosti i že by v Detroitu působil spolu s Haškem.

Hašek, který v současné době žije v Pardubicích a v poslední době prožíval rozruch kolem své osoby zásluhou aféry v in-line hokeji, při níž zranil protihráče, se ke spekulacím ohledně návratu do zámořské soutěže vyjádřil v nedávném rozhovoru s novináři z Buffala, kde dlouhou dobu působil. "Čtu to jen v novinách. Jsem spokojený se svým současným životem, nic neplánuju," usmíval se ještě na začátku měsíce.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint