Hlavní obsah

Mercedes slaví double. Po Hamiltonově triumfu ovládl i Pohár konstruktérů

Sao Paulo
Aktualizováno

Již jistý mistr světa formule jedna Lewis Hamilton zařídil svým desátým triumfem v sezóně na nedělní Velké ceně Brazílie prvenství i Mercedesu v Poháru konstruktérů. Německý tým slaví popáté za sebou, před závěrečným závodem sezony v Abú Zabí má v průběžném pořadí nedostižný náskok 67 bodů před druhým Ferrari. Druhý Nizozemec Max Verstappen mířil za vítězstvím, o které ho připravil střet s Estebanem Oconem. Třetí dojel Fin Kimi Räikkönen.

Foto: Nelson Antoine, ČTK/AP

Lewis Hamilton na trati Velké ceny Brazílie.

Článek
Fotogalerie

Pětinásobný mistr světa Hamilton si připsal desáté vítězství v sezoně a poprvé v kariéře dokázal po předčasném zisku titulu vyhrát. Britský pilot si v předstihu zajistil celkový triumf už v letech 2015 a 2017, pak už ale ve zbytku sezony žádnou Velkou cenu neovládl.

"Byla to velmi náročná sezona. Neustále jsme byli nahoře a hned zase dole. Ferrari bylo velmi silné, Red Bull také, takže tohle je pro nás velká satisfakce," řekl šéf Mercedesu Toto Wolff, jehož stáj popáté za sebou ovládla jak šampionát jezdců, tak i týmové hodnocení.

Hamilton odstartoval z pole position, ale ve 40. kole se před něj dostal Verstappen a vypadalo to, že díky rychlejšímu vozu si dojede pro bezproblémové vítězství. Jenže jezdci Mercedesu zpátky do čela pomohl zkrat Sebastiana Ocona z Force India, který jel o kolo zpět a místo toho, aby nechal vedoucího Verstappena projet, pustil se s ním do souboje a vrazil do něj.

"V jednu chvíli už to vypadalo, že jsme prohráli, protože jsme měli problém s motorem," uvedl Hamilton. "Souboj Maxe s Oconem mě nepřekvapil. Oba závodili, i když ne o stejné místo. Max prostě jezdí na hraně a tak to prostě chodí, že se někdy spálí," dodal.

Pilot Red Bullu dostal hodiny a propadl se na druhé místo se ztrátou pěti sekund na Hamiltona. Verstappen poté sice s poškozeným vozem dokázal soupeře dotahovat, ale nakonec do cíle dojel 1,5 sekundy za vítězem. Ocon za incident dostal desetisekundovou penalizaci.

Verstappen ještě na trati ukázal Oconovi prostředníček a po závodě si s ním šel kolizi vyříkat v depu a několikrát od něj strčil. "Dneska jsme udělali všechno správně. A pak přijde ten idiot a vyřadí nás, když jede o kolo zpět," řekl Verstappen. "Byl za to potrestán, takže je jasné, kdo chyboval. Já byl potrestán tím, že jsem nevyhrál. Ale třeba za patnáct let se tomu zasmějeme..." dodal.

Třetí místo obsadil se ztrátou téměř pěti sekund Räikkönen, čtvrtý skončil Daniel Ricciardo z Red Bullu před Valtterim Bottasem z Mercedesu. Až na šestém místě po nepovedeném závodě, do kterého odstartoval z druhého místa, dojel vicemistr světa Sebastian Vettel z Ferrari.

Závěrečný závod sezony v Abú Zabí je na programu za dva týdny.

Velká cena Brazílie, závod MS F1 v Sao Paulu:
1. Hamilton (Brit./Mercedes)1:27:09,066 (prům. rychlost 210,972 km/h)
2. Verstappen (Niz./Red Bull)-1,469
3. Räikkönen (Fin./Ferrari)-4,764
4. Ricciardo (Austr./Red Bull)-5,193
5. Bottas (Fin./Mercedes)-22,943
6. Vettel (Něm./Ferrari)-26,997
7. Leclerc (Mon./Sauber)-44,199
8. Grosjean (Fr./Haas)-51,230
9. Magnussen (Dán./Haas)-52,857
10. Pérez (Mex./Force India)-1 kolo.
Průběžné pořadí MS (po 20 z 21 závodů):
1. Hamilton383 b.
2. Vettel302
3. Räikkönen251
4. Bottas237
5. Verstappen234
6. Ricciardo158
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes620
2. Ferrari553
3. Red Bull392
4. Renault114
5. Haas90
6. McLaren62
7. Force India48
8. Sauber42
9. Toro Rosso33
10. Williams7
Pozn.: Force India po změně majitele startuje v MS jako nový subjekt, a proto přišla o body získané před Velkou cenou Belgie. Jezdcům stáje body zůstaly.

Reklama

Související témata: