Hlavní obsah

Šampion se rozloučil piruetami. Bylo to velmi emotivní, přiznala hvězda formule 1

Abú Zabí/Praha

Dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso se v neděli rozloučil po osmnácti letech s formulí 1. Po Velké ceně Abú Zabí po boku světových šampionů Lewise Hamiltona a Sebastiana Vettela předvedl se svým vozem několik piruet, poté vystoupil z vozu a užíval si potlesk fanoušků. Ve formuli 1 nejspíš naposledy.

Foto: Pool, Reuters

Fernando Alonso se rozloučil s kariérou ve formuli 1.

Článek

I když, jak sám připustil, dveře do formule 1 si nechává zatím otevřené. Co kdyby se přeci jen začal nudit. Sám tomu ale Fernando Alonso zatím příliš nevěří. Chce hledat nové výzvy, a hlavně získat slavnou Trojkorunu motorsportu, ke které už mu chybí jen vítězství v závodě Indy 500.

K motorsportu přivedl Fernanda Alonsa tatínek, který svým dětem kdysi sestrojil motokáru. Starší dceři Loreně títmto dárkem příliš velkou radost neudělal, za to tříletý Fernando z ní byl nadšený. Ve třinácti letech začal se závoděním a úspěchy v motokárách na sebe dlouho nenechaly čekat. V letech 1993 až 1996 ovládl juniorský šampionát ve Španělsku a v roce 1996 navíc získal titul juniorského mistra světa.

Foto: Profimedia.cz

Fernando Alonso (vpravo) a Tarso Marques spolu v roce 2001 jezdili v týmu Minardi.

Profimedia.cz

V roce 1999 začal závodit s vozy v sérii Nissan Euro Open a hned v první sezoně vybojoval titul. Ještě týž rok dostal příležitost testovat formuli 1, a to vůz stáje Minardi. V roce 2001 s tímto týmem podepsal smlouvu a v březnu debutoval ve světovém šampionátu formule 1. Ve své první sezoně však Alonso nezískal ani bod.

V roce 2002 se stal testovacím jezdcem Renaultu a od roku 2003 už opět závodil ve světovém šampionátu. Své první vítězství slavil při Velké ceně Maďarska. V roce 2005 vyhrál svůj první titul mistra světa. „Je těžké vyjádřit, co prožívám. Jsem opravdu extrémně šťastný,“ radoval se tehdy španělský jezdec.

O rok později titul obhájil. Přesto od Renaultu odešel a v roce 2007 zamířil k McLarenu, kde tehdy začal svou kariéru Lewis Hamilton. Jejich vzájemné bitvy byly na ostří nože. Ke konfliktům docházelo nejen na okruzích, ale i mimo ně. Tým se rozhodl s Alonsem rozvázat smlouvu a ten se vrátil do Renaultu.

Tam strávil dvě sezony, avšak ani jedna nebyla tak úspěšná, jak by si přál. A tak se v roce 2010 dohodl na smlouvě s Ferrari. Během pětiletého působení u italského týmu třikrát bojoval o titul světového šampiona, avšak pokaždé ho pro sebe dokázal ukořistit Sebastian Vettel z Red Bullu.

Foto: Profimedia.cz

Třikrát během pětiletého působení u Ferrari bojoval Fernando Alonso o titul mistra světa, avšak pokaždé mu ho sebral Sebastian Vettel.

Profimedia.cz

V roce 2015 se Alonso vrátil k McLarenu, avšak s nekonkurenceschopným monopostem o třetím titulu světového šampiona nemohl ani zdaleka přemýšlet. Začal jezdit i v jiných sériích. Zkusil si Indy 500, s Toyotou závodí ve vytrvalostních závodech WEC a letos vyhrál slavné Le Mans. Svůj konec kariéry ve formuli 1 oznámil sedmatřicetiletý Španěl již před časem.

Foto: Profimedia.cz

Fernando Alonso se raduje z vítězství v Le Mans.

Profimedia.cz

Teď po nedělní Velké ceně Abú Zabí byl dojatý. Se svými velkými rivaly, Lewisem Hamiltonem a Sebastianem Vettelem, předvedl v cílové rovince několik piruet. „Potřebuji pár dní na to, aby mi to vše došlo. Tento víkend navždy zůstane v mém srdci,“ prohlásil po závodě Alonso.

„Formule 1, tým i fanoušci pro mě připravili tolik překvapení. Byl jsem tak zaneprázdněný, že jsem si ani nestačil uvědomit, jaké magické okamžiky prožívám. Děkuji Lewisovi a Sebastianovi za společný dojezd. Bylo to velice emotivní. Respektuji je, oba jsou velcí šampioni a jsem poctěn, že jsem proti nim mohl závodit,“ uzavřel Alonso, který během svého působení ve formuli 1 vyhrál dvaatřicet velkých cen.

Reklama