Hlavní obsah

Gretzky se připravuje na pražský souboj s Herminátorem

PRAHA

Před houfem fotografů se jeho tvář roztáhla do úsměvu. Právě on, nejslavnější hokejista všech dob, má být hlavním volebním esem kanadského Vancouveru při výběru města pro zimní olympijské hry 2010. Wayne Gretzky v Praze bojuje za úspěch své země.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Wayne Gretzky na tiskové konferenci v Praze.

Článek

Které z trojice měst - Vancouver, Salcburk, Pchjongčchang - uspěje? To se rozhodne ve středu po půl šesté! Těch zbývajících několik málo hodin může o všem rozhodnout.

Vadil mu jen let

"Podpořit Vancouver jsem se rozhodl sám. Nebylo pro mě snadné se vydat až sem do Prahy, vždyť všichni vědí, jak nemám rád letadla. Šestnáct hodin ve vzduchu pro mě není málo," vykládal Gretzky na dnešní tiskové konferenci města Vancouver v pražském hotelu Intercontinental. "Ale jsem Kanaďan, který je hrdý na svou zemi. Vím, že Vancouver je to správné město pro pořádání olympiády, a proto jsem přijel."

Od cesty do Čech jej neodradila ani vzpomínka na rok 1998, kdy Češi ve slavném olympijském semifinále Kanadu senzačně vyřadili a Gretzky se tak v hráčské kariéře zlata pod pěti kruhy nedočkal.

"Vyhráli jsme přece loni v Salt Lake City. I když já byl jen manažerem a hlavní sláva patří hráčům. Nagano pro mě bylo i přes porážku jedním z nejhezčích momentů kariéry. Češi měli Haška, tehdy asi nejlepšího hokejistu planety, další skvělé hráče a plně si triumf zasloužili," pravil na dotaz, zda vzpomínka na pět let starý turnaj nemohla ovlivnit jeho rozhodnutí do Prahy dorazit.

Jsem nervózní, řekl slavný hráč

Kanadští zástupci před davem kanadských reportérů, televizních štábů a září blesků z fotoaparátů hýřili vtípky a dobrou náladou, stoupající napětí však přece jen bylo znát. Město o hry velice stojí, všichni pro úspěch dělají maximum a tamní média Vancouver favorizují pro skvělou technickou připravenost. Vážnost volby dokládá i fakt, že ve středu ráno do Čech dorazí i kanadský premiér. "Ano, jsem nervózní," připustil Gretzky.

Dopoledne vystoupí všichni tři kandidáti s pětačtyřicetiminutovým představením projektu a pak budou čtvrt hodiny odpovídat na dotazy členů MOV. Kdo zaujme nejvíce, uspořádá hry, které státu přinesou celosvětovou pozornost a astronomické finanční zisky. A 'Great One', jak je legendární hráč přezdíván, má být tím, jenž přebije osobnosti protikandidátů. Pchjongčchang žádnou podobnou sportovní celebritu nemá, Rakušané však 'staví' do hry slovutného sjezdaře Hermanna 'Herminátora' Maiera. A ten prohrává k smrti nerad...

Promluví o tom, jak je hrdým Kanaďanem

Bude Gretzky lepším řečníkem? A o čem bude vůbec mluvit? "Budu hovořit dvě minuty a třiačtyřicet vteřin," vtipkoval nejprve za dohledu své ženy Janet. "Jak hrdým Kanaďanem jsem a nakolik věřím své zemi a Vancouveru, že uspořádá vynikající hry. O tom to bude, snad se vám to bude líbit."

Z Prahy, kde je poprvé, je nadšen. V Ruzyni přistál se čtyřmi potomky v neděli večer, v pondělí piloval svůj dnešní řečnický part, prošel se Prahou, koupil dětem hračky a večer si zašel s hokejisty Jaromírem Jágrem a Petrem Nedvědem na tři piva. "Byl to hezký den. Čeští hokejisté byli na vaši zemi vždy velmi hrdí a já teď už vím proč," obdivoval hlavní město čtyřnásobný vítěz Stanlyova poháru.

Gretzky i ostatní Kanaďané zítra ale nebudou spoléhat jen na svůj projekt, k přidělení olympiády jim mají pomoci i magické "lucky loonies". O co jde? Mince pro štěstí, které prý kanadským hokejistům pomohly i minulý rok. "Každý z nás bude mít jednu u sebe. Vždyť nám pomohly vyhrát po padesáti letech olympiádu, tak nám snad štěstí přivanou i tentokrát," doufá Gretzky.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint