Hlavní obsah

Zimní olympiádu 2010 uspořádá kanadský Vancouver

Marek BurkertČTK

Je rozhodnuto. V Praze vypukla kanadská radost, zimní olympijské hry v roce 2010 se budou konat ve Vancouveru. Členové Mezinárodního olympijského výboru (MOV) rozhodovali mezi ním a korejským Pchjongčchangem, již dříve vypadl rakouský Salcburk.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Olympijskou kandidaturu Vancouveru podpořil i slavný hokejista Wayne Gretzky.

Článek

"Mezinárodní olympijský výbor oznamuje, že 21. zimní olympijské hry byly pro rok 2010 přiděleny městu Vancouver," vyřkl v 17:43 šéf MOV Jacques Rogge. Kanada se dočká her znovu po 22 letech. Naposledy se konaly v Calgary v roce 1988.

Slavnostní vyhlášení volby dějiště zimních olympijských her pro rok 2010 otevřely podmanivé tóny Vltavy od Bedřicha Smetany a pohledy na Prahu. Ceremoniál oznámení vítěze mimo jiné uváděla bývalá slavná italská běžkyně na lyžích Manuela di Centaová. Roggemu přinesla zapečetěnou obálku s výsledkem volby za zvuků fanfár mladá tanečnice Kateřina Korčálová v národním kroji.

Ihned po vyhlášení Vancouveru propukla v sále hotelu Hilton kanadská radost. "Gratuluji Vancouveru, gratuluji Kanadě," snažila se Di Centaová překřičet vřavu v sále.

:. Kandidáti
VANCOUVERGretzkého pozvánka
SALCBURKPod Mozartovou taktovkou
PCHJONGČCHANGKrása a mír

Salcburk vypadl v prvním kole

Do prvního kola volby zasáhlo 113 členů MOV, Rakušan se zapojit nemohl. Případný vítěz tedy potřeboval 57 hlasů, které však nikdo nezískal. Přesné výsledky dosud nebyly oznámeny.

V druhém kole mohlo dát svůj hlas 114 členů MOV. Nadpoloviční většina tedy činí 58 hlasů, které stačí jednomu ze zbylých kandidátů k pořadatelské jistotě.

Rakouské slzy

Ve foyer pražského hotelu Hilton se rakouští organizátoři neubránili slzám, které se objevily i na tváři sjezdaře Hermanna Maiera. "Je to velké zklamání, protože jsme do toho dali všechny své síly. Ale bohužel, nepodařilo se," hlesl dvojnásobný olympijský vítěz Maier.

Neúspěch ve volbě nepřisoudil syndromu malé země. "Rozhodovalo něco jiného. Věděli jsme, že to bude těsně, ale že vypadneme tak rychle, to mne překvapilo," neskrýval rozčarování.

Mluvčí rakouské kandidatury Michael Schön odmítl oznámit, zda Salcburk bude kandidovat na pořádání her v roce 2014. "Často nám všichni říkali, že jsem dali nejlepší nabídku, ale..." klopil zrak mluvčí. "To 'ale' na konci však bylo větší než kandidatura. Ne vždy vyhraje nejlepší, říkejme tomu třeba politika," dodal.

Také rakouský kancléř Wolfgang Schüssel byl hluboce zklamán. "Není ale důvod, někomu spílat. Salcburk předložil světu skvělou nabídku, ale je to jako ve sportu. Vyhrát může jen jeden. Prohráli jsme ale boj hned v prvním kole a hodně to bolí," řekl po tajné volbě.

Reklama

Související témata: