Hlavní obsah

Massa odstartuje z prvního místa do Velké ceny Malajsie F1

KUALA LUMPUR

Brazilský pilot Felipe Massa s ferrari potvrdil v sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie dobrou formu z tréninků a vyrazí v neděli do druhého závodu mistrovství světa formule jedna z pole position. Společnost mu bude v první řadě dělat dvojnásobný šampion Fernando Alonso s mcLarenem, jenž za jeho časem zaostal o 267 tisícin sekundy.

Článek

První dvě řady si vyhradily pouze vozy stájí, které patří k největším favoritům šampionátu. Třetí čas zajel Massův týmový kolega a vítěz úvodní GP v Austrálii Kimi Räikkönen z Finska, čtvrtý byl britský nováček Lewis Hamilton z týmu McLaren.

V dramatickém závěru kvalifikace na okruhu v Sepangu se dnes jezdci v čele střídali. V posledním kole patřila krátce pole position Räikkönenovi i Alonsovi, ale nakonec všechny předjel Massa a počtvrté v kariéře vyrazí do závodu z prvního místa. Brazilská dvojka stáje z Maranella zajela nejlepší časy už v obou pátečních trénincích.

"Na konci kvalifikace jezdily mcLareny pořádně rychle, což nás nutí ještě přitlačit pro nedělní závod," řekl Massa, jehož v úvodním podniku sezóny připravila o lepší než šestou pozici výměna motoru a následné přeřazení na konec startovního pole. "Poslední kolo se povedlo, zajel jsem ho čistě," pochvaloval si kvalifikaci Brazilec.

Renault vyrazí do závodu až z šesté řady

V těžkých podmínkách, kdy se teplota asfaltu šplhala k 50 stupňům Celsia, byl mimořádně spokojen s druhým místem šampion Alonso. "Musíme být realisté a stále mít na paměti, že ferrari jsou rychlejší," uvedl Španěl, jenž startoval z druhé příčky i v Austrálii a druhý také dojel do cíle. "Na druhou stranu jsme však naše auto vylepšili a budeme ještě lepší než v Melbourne. Ale bude to náročný závod - nejen pro jezdce, ale také pro vozy a pneumatiky," dodal král minulých dvou ročníků.

Za favorizovaným kvartetem odstartují ze třetí řady Němci Nick Heidfeld s BMW a Nico Rosberg na williamsu. Až do šesté řady, tedy na 11. a 12. místo, se na startu postaví jezdci úřadujícího vítěze Poháru konstruktérů Renaultu Heikki Kovalainen a Giancarlo Fisichella.

Výsledky - kvalifikace:
1. Massa (Braz./Ferrari) 1:35,043 min., 2. Alonso (Šp./McLaren) 1:35,310, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:35,479, 4. Hamilton (Brit./ McLaren) 1:36,045, 5. Heidfeld (Něm./BMW) 1:36,543, 6. Rosberg (Něm./ Williams) 1:36,829, 7. Kubica (Pol./BMW) 1:36,896, 8. Trulli (It./Toyota) 1:36,902, 9. R. Schumacher (Něm./Toyota) 1:37,078, 10. Webber (Austr./Red Bull) 1:37,345.

Reklama

Související témata: