Hlavní obsah

Hamilton se soupeřů nezalekl, bojí se jen pavouků

Hrozně se bojí pavouků, ale jinak se nebrání žádnému extrémnímu zážitku. Lewis Hamilton si klidně skočí s padákem z letadla či vyzkouší jinou adrenalinovou akci. Ale zřejmě až po kariéře pilota formule 1. V ní se letošnímu nováčkovi daří nad očekávání, v úvodních dvou závodech mistrovství světa byl dvaadvacetiletý Brit druhý a třetí a celkově figuruje na třetí pozici.

Článek

"Každý má nějakou fobii, já nenávidím pavouky," řekl v rozhovoru pro britská média Hamilton. Jinak prý má přírodu rád a nebojí se ani jiných zážitků. "Klidně vyskočím i z toho letadla nebo udělám nějakou podobnou bláznivou věc, ale zatím to není na pořadu dne," prohlásil jeden z největších talentů ve formuli v posledních letech.

Začínal jako většina pilotů formulí - v motokárách. Už v šesti letech závodil a zúčastnil se dětské show televize BBC pro nadějné automobilové jezdce. O čtyři roky později poprvé vyhrál britský šampionát a prokázal, že odvaha mu nechybí. Sám šel ještě ten den za šéfem McLarenu Ronem Dennisem, představil se a řekl mu, že jednou bude pilotovat jeho vozy.

"Pamatuji si na to setkání, ale už nevím, co jsem mu řekl a o čem jsme se bavili," uvedl Hamilton. Překvapilo ho, že se mu Dennis věnoval více než deset minut. "Bylo to skvělé, myslel jsem, že na malé děti nemá čas," vzpomínal letos. Motoristické hvězdy však u něj ani tehdy při osobním setkání nevyvolávaly emoce. "Nevím proč. To kdybych potkal Eddieho Murphyho, to bych asi zakřičel 'páni'" uvedl se smíchem.

Se Sennou se minul 

Tehdy však na večerním ceremoniálu ještě coby kluk obcházel hvězdy automobilového sportu s žádostmi o autogramy - podepsali si mu pilot formule 1 Damon Hill či rallyeoví jezdci Colin McRae a Richard Burns. "Byl jsem tam na té večeři jako vítěz šampionátu motokár, využil jsem toho," usmíval se Hamilton. Litoval jen toho, že se o rok minul s tragicky zesnulým Ayrtonem Sennou, svým vzorem.

Právě kvůli brazilskému jezdci se začal o formule zajímat. Hamiltonovi rodiče se rozvedli a on trávil víkendy s otcem Anthonym, bývalým železničářem a vášnivým fanouškem formulí. "Díval se na Grand Prix v televizi pořád a já jsem tomu přišel na chuť," vzpomínal Hamilton. "Hltal jsem souboje Senny s Alainem Prostem," sdělil. Na závody se díval stále častěji, ale velkými fanouškem se stal prý až v třinácti letech.

A právě tehdy odvážného kluka Dennis angažoval. Hamilton vyhrál motokárové mistrovství světa i Evropy, porazil tehdy svého týmového kolegu Nika Rosberga, další nynější nadějí v F1. V roce 2003 se Hamilton stal šampionem v britské formuli Renault, o dva roky později vyhrál formulovou sérii F3 a v sezóně 2006 seriál GP2. To už s ním McLaren počítal pro nejprestižnější motoristickou disciplínu.

"Dodalo mi to sebevědomí, ale ještě mám před sebou hodně práce," řekl Hamilton, jenž během závodních let v motokárách soupeřil s Nikem Rosbergem i Robertem Kubicou, dalšími mladíky ve formuli. "Nikdy bych si nepomyslel, že se všichni sejdeme ve formuli," řekl první jezdec tmavé pleti v F1. "S Nikem jsme byli skoro jako bráchové. Všichni máme šanci jednou šampionát vyhrál," míní.

A kdo je podle Hamiltona vůbec nejlepší z mladých pilotů v letošním ročníku mistrovství světa? "To je otázka, na kterou mi nepřísluší odpovídat," prohlásil.

Reklama