Hlavní obsah

Massa tentokrát start zvládl a vyhrál VC Bahrajnu

MANÁMA

Vítězem nedělní Velké ceny Bahrajnu formule 1 se stal Brazilec Felipe Massa s vozem Ferrari. Druhý na okruhu Sáchir dojel Brit Lewis Hamilton s mclarenem, který vystoupil na stupně vítězů i v třetím závodě sezóny, což se dosud žádnému nováčkovi nepovedlo. Třetí skončil Fin Kimi Räikkönen s dalším ferrari, jenž spolu s Hamiltonem a mistrem světa Fernandem Alonsem z Renaultu vévodí průběžnému pořadí seriálu se shodným ziskem 22 bodů.

Foto: REUTERS/Steve Crisp

Felipe Massa z Brazílie se raduje z vítězství ve VC Bahrajnu.

Článek

Tři dosavadní letošní Grand Prix tak mají tři různé vítěze. Massovi nevyšly předchozí závody v Melbourne a Sepangu, kde marně útočil na stupně vítězů. Na okruhu v bahrajnské poušti však nejprve stejně jako v Malajsii vyhrál kvalifikaci a posléze uspěl i v závodě.

"První dva závody nedopadly podle představ. Dneska to bylo dokonalé, všechno konečně vyšlo. Vrátili jsme McLarenu úder a udělali důležitý krok k titulu," prohlásil Massa. Třetí prvenství v kariéře vybojoval krátce před svými 26. narozeninami s náskokem dvou sekund před Hamiltonem, který pokračuje v senzačním vstupu do formule 1.

Dvaadvacetiletý britský talent zopakoval druhé místo z Malajsie a zároveň se díky třetí pozici v Austrálii dělí o vedení v šampionátu. "Dojet znovu na druhém místě, nemohl jsem si přát více. Teď už zbývá jen vyhrát," řekl Hamilton tradičně nevzrušeným hlasem na tiskové konferenci. "Je to skvělý úspěch, na který jsem velmi pyšný. Bohužel se mi nepovedl start tak jako Felipemu, udělal to v první zatáčce výborně. Já jsem se ho mohl snažit jen držet co nejblíž," prohlásil objev F1.

McLaren stále vede Pohár konstruktérů 

Tým McLaren poprvé v sezóně neměl dvojnásobné zastoupení na stupních vítězů, neboť dvojnásobný šampión Alonso dojel pátý. Vítěz předchozího závodu v Malajsii prohrál souboj o čtvrté místo s Nickem Heidfeldem a přišel o dvoubodový náskok v čele průběžné klasifikace. Německý jezdec stáje BMW skončil i potřetí v sezóně těsně pod stupni vítězů.

McLaren udržel první místo v Poháru konstruktérů, jeho náskok před Ferrari se však ztenčil na pět bodů. "Nebyl jsem schopen jim konkurovat. Nedařilo se mi jet v potřebném tempu, zato Ferrari odvedlo výbornou práci," uvedl Alonso, který si stěžoval na špatné nastavení vozu.

Hned v první zatáčce skončil závod pro pilota Hondy Jensona Buttona, jenž narazil do zadního kola dalšího Brita Davida Coultharda. Veterán z týmu Red Bull se pak prokousal z 21. místa až na sedmé, než jeho statečnou jízdu ukončila porucha převodovky. Úvodní zatáčka se stala osudnou také Američanovi Scottu Speedovi z týmu Toro Rosso, jehož monopost se střetl se spykerem Němce Adriana Sutila.

Šampionát formule 1 se nyní přesune do Evropy, kde bude pokračovat 13. května španělskou Grand Prix v Barceloně.

VC Bahrajnu (57 kol, 308,238 km):
1. Massa (Braz./Ferrari) 1:33:27,515 (prům. rychlost 197,887 km/h), 2. Hamilton (Brit./McLaren) -2,360, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -10,839, 4. Heidfeld (Něm./BMW) -13,831, 5. Alonso (Šp./McLaren) -14,426, 6. Kubica (Pol./BMW) -45,529, 7. Trulli (It./Toyota) -1:21,371, 8. Fisichella (It./Renault) -1:21,701, 9. Kovalainen (Fin./Renault) -1:29,411, 10. Rosberg (Něm./Williams) -1:29,916.
Průběžné pořadí MS (po třech ze 17 závodů):
1. Alonso 22, 2. Räikkönen 22, 3. Hamilton 22, 4. Massa 17, 5. Heidfeld 15, 6. Fisichella 8.
Pohár konstruktérů:
1. McLaren-Mercedes 44, 2. Ferrari 39, 3. BMW-Sauber 18, 4. Renault 9, 5. Toyota 5, 6. Williams 2.

Reklama

Související témata: