Hlavní obsah

Hamilton již předčil další muže s raketovým nástupem

MANÁMA

Vozy formule 1 se po okruzích prohání již 57 let a v jejich kokpitu se vystřídaly desítky pilotů. Doopravdy jich zazářilo jen několik a ještě méně z nich se stalo stálicemi. Možná se jedna taková hvězda rodí. Nikdo neměl tak raketový start do první sezóny jako letošní nováček v týmu McLaren Brit Lewis Hamilton.

Článek

Před sezónou se nejčastěji probíralo to, že bude prvním jezdcem F1 tmavé pleti. Dnes se mluví jen o jeho výsledcích. Hamilton je po třech závodech společně se stájovým kolegou Fernandem Alonsem a jezdcem Ferrari Kimim Räikönenem v čele mistrovství světa.

Tři starty a tři umístění na stupních vítězů. Zatím sice bez vítězství, ale i to už je na spadnutí. Tak skvostnou bilancí se v historii formule 1 nemůže pochlubit žádný jiný pilot než tento dvaadvacetiletý Brit s trinidadskými kořeny. Poměřovat s ním by se mohl pouze Kanaďan Jacques Villeneuve, mistr světa z roku 1997, který svou kariéru začal v roce 1996 za volantem williamsu. Stejně jako Hamilton přišel do formule 1 ověnčen vavříny z jiných formulových mistrovství, a stejně jako on měl možnost dostatečně před svou první sezonou nový monopost testovat, pouze byl v té chvíli o tři roky starší.

Do svého prvního závodu v F1 startoval Villeneuve z pole position, zajel nejrychlejší kolo závodu a zvítězil by, kdyby čtyři kola před cílem nemusel kvůli technické závadě před sebe pustit stájového kolegu Damona Hilla. Druhý závod na rozdíl od Hamiltona nedokončil, ve třetím byl opět druhý za Hillem, čtvrtý už vyhrál. V první sezoně v F1 zvítězil hned ve čtyřech Velkých cenách a v posledním závodě ještě mohl Hilla sesadit z mistrovského trůnu. To se mu nakonec povedlo o rok později.

Hamilton si nejrychlejší kolo v závodě na své konto připsal už minule v Malajsii. Zatím ale neví, jaké to je, vyrazit do závodu z prvního místa na startovním roštu. Naposledy mu k tomu scházely tři desetiny sekundy. Po dvou čtvrtých místech z předchozích kvalifikací se propracoval na druhé a brzy nejspíš zaútočí i na pole position.

 McLaren si Hamiltona vychovává od jeho třinácti let

Na počátku 60. let zářil v juniorských závodech Peter Arundell, také Brit. Stejně jako později Villeneuve či Hamilton si tak řekl o pozornost šéfů elitních stájí. Formuli 1 vyzkoušel nejprve při několika nemistrovských závodech, v MS se objevil poprvé při Velké ceně Francie v roce 1963, do závodu se kvalifikoval z 15. místa, ale nakonec neodstartoval. To se mu podařilo až o rok později, kdy měl s lotusem odjet celý šampionát. V prvních dvou závodech senzačně získal dvě třetí místa, tedy podobně jako letos Hamilton. Zvítězil tehdy Graham Hill.

Další umístění na stupních vítězů už Arundell ale nikdy nepřidal, po devátém a čtvrtém místě v následujících Velkých cenách přišla těžká havárie v závodě formule 2 na okruhu v Remeši a téměř dva roky trvající rekonvalescence, po které už na své bývalé výsledky navázat nedokázal.

Arundell i Villeneuve měli raketový start, ale ze světa formule 1 jako největší hvězdy neodešli. Arundell se vytratil po těžké havárii, aniž by se výrazněji prosadil v celkové klasifikaci, Villeneuve se ve své druhé sezoně sice stal mistrem světa, ale dál už měly jeho výsledky sestupnou tendenci. Často střídal týmy a v tom posledním, BMW, ho v průběhu sezony 2006 nahradil Robert Kubica. Hamilton Arundella i Villeneuva v některých ohledech překonal již nyní.

Lewis Hamilton se narodil 7. ledna 1985 v anglickém Tewinu. Jako třináctiletého si ho na motokárách vyhlédl Ron Dennis, od té doby si ho McLaren vychovával. Stal se vítězem britské formule Renault (2003), evropského seriálu formule 3 (2005) a GP2 (2006). Po odchodu Juana Pabla Montoyi do NASCAR to vypadalo, že by se mohl svézt s mclarenem v F1 už loni, ale přednost dostal Pedro de la Rosa, a to přesto, že například při oficiálním testování v Jerezu před posledním závodem v Brazílii porazil Hamiltona jen Michael Schumacher.

Reklama