Hlavní obsah

Piloti McLarenu trénují na simulátoru za miliardy korun

LONDÝN

Tajnou zbraň v podobě jedinečného simulátoru mají piloti britsko-německé stáje formule 1 McLaren-Mercedes. V technickém centru ve Wokingu mohou úřadující šampion Fernando Alonso i Lewis Hamilton trénovat ve virtuálním monopostu, jehož počítačový software vyvinuli technici ve spolupráci s armádou. Cena se odhaduje na 60 miliónů liber, tedy zhruba na 2,5 miliardy korun.

Článek

Španěl Alonso si po příchodu do McLarenu připsal první vítězství předminulou neděli ve Velké ceně Malajsie, jeho britský kolega Hamilton se ve všech třech letošních závodech prosadil na stupně vítězů. Postaral se tak o nováčkovský rekord. "Je to jedinečný simulátor. Když jej porovnám, působí ten od Renaultu jako Playstation," uvedl Alonso, který loni získal titul právě pro francouzskou automobilku.

Simulátor rozeznává podle informací slovenského listu Nový Čas různé typy asfaltu, pneumatik, reaguje na sklon trati i odlišnou výšku obrubníků. Pracuje na základě informací z navigačního družicového systému. Alonso se na něm jel projet hned po úvodní Grand Prix v Austrálii, kde v březnu skončil daleko za finským vítězem Kimim Räikkönenem s ferrari.

Reklama