Hlavní obsah

Hamilton vyhraje letošní MS, tipuje Lauda

PRAHA

Ačkoliv se ze sedmnácti dílů letošního mistrovství světa vozů formule 1 jely zatím jen tři, nebojí se někteří experti odhadů vývoje šampionátu. Jasno má jedna z legend královské třídy Niki Lauda. Trojnásobný mistr světa věří, že letošní mistrovství ovládne hvězdný nováček Lewis Hamilton ze stáje McLaren.

Článek

Hamilton prožívá ve dvaadvaceti letech premiéru ve formuli 1 a jeho vstup do mistrovství byl skutečně oslnivý. Britský mladík v úvodních třech Velkých cenách skončil pokaždé na stupních vítězů, ke třetímu místu ze zahajovacího závodu v Austrálii přidal vzápětí stříbrné stupínky v Malajsii a Bahrajnu. Tím přepsal dějiny formule 1, protože žádný z jezdců tak úspěšně do šampionátu nevstoupil.

Odborníci před startem mistrovství vkládali do Hamiltona velké naděje, takový start však čekal jen málokdo. Podle Laudy ale nebude letošní sezóna jen o čekání, kdy se mladý Brit dočká premiérového vítězství. „Jakkoli se to zdá nepravděpodobné, tak ho vidím v čele šampionátu. I přes své mládí a relativní nedostatek zkušeností je stejně rychlý jako Alonso,“ prohlásil obdivně mistr světa z let 1975, 1977 a 1984.

Nadšený průběhem mistrovství 

Dosavadní průběh seriálu osmapadesátiletého Rakušana nadchl. V čele pořadí se se shodným počtem bodů usadili Alonso, Hamilton a Kimi Räikkönen z týmu Ferrari, druhý pilot stáje z Maranella Felipe Massa ztrácí pět bodů a Nick Heidfeld z BMW je jen o další dva body pozadu. „Bude to nejlepší sezóna za dlouhá léta. Jako ve zlatých dobách formule 1,“ míní Lauda.

Legendární postava automobilového sportu současně věří, že šéfové stájí nesváží jezdce týmovými zájmy a nechají je bojovat. „Doufám, že si nějaké taktizování nechají až na poslední dva závody. Do té doby bych rád viděl ostré duely i mezi týmovými parťáky. Ve startovním poli jsou jasně nejrychlejší oba McLareny a jezdci Ferrari. Tak ať si to mezi sebou čestně rozdají, bez strategických plánů vedení,“ uzavřel Lauda.

Pokud by na Laudova slova došlo, stal by se Hamilton bezkonkurenčně nejmladším mistrem světa F1 v historii. Tento primát zatím drží Alonso, který v roce 2005 získal titul ve věku 24 let a 58 dní. Předtím rekord držel dlouhých třiadvacet let Emerson Fittipaldi, který vyhrál šampionát v roce 1972 ve věku 25 let a 273 dní. Sedminásobný mistr světa Michael Schumacher se dočkal svého prvního titulu ve věku 25 let a 314 dní.

Reklama