Hlavní obsah

Hamilton myslí na vítězství ve Španělsku

Dokáže to, nebo ne? Mezi fanoušky formule 1 před víkendovou Velkou cenou Španělska zřejmě nejfrekventovanější otázka. O kom je řeč? Samozřejmě o Lewisi Hamiltonovi. V kariéře jel tři závody a pokaždé skončil na stupních vítězů. Jednou byl třetí, dvakrát druhý. Na vítězství zatím ale čeká. Už v neděli může být všechno jinak.

Článek

Dvaadvacetiletý Brit, který svým senzačním vstupem do formule 1 zbláznil svět, věří, že má na to, aby porazil piloty Ferrari, vzal naděje svého stájového kolegy Fernanda Alonsa na domácí  vítězství a dosáhl svého prvního triumfu. „Nikdy nejdu do závodu s očekáváním. Usedám do kokpitu s cílem. S cílem jezdit vpředu. A dokud bude McLaren tam, kde momentálně je, pak není důvod cíle měnit. Myslím, že mám na to v Barceloně vyhrát. Nechci vypadat jako chvástal, ale prostě si to myslím,“ prohlásil během příprav na závod ve Španělsku první pilot formule 1 tmavé pleti v historii.

V cestě za premiérovým vítězstvím ale Hamiltonovi stojí hned několik obrovských překážek. Třeba jeho stájový kolega Fernando Alonso. Dvojnásobný mistr světa si bude chtít spravit chuť po Bahrajnu, kde skončil až pátý, pro závod na domácí půdě má navíc extra motivaci. „Kdybych měl za sezónu vyhrát jediný závod a mohl si vybrat, pak by to byla zcela určitě Velká cena Španělska,“ má jasno rodák z Ovieda, jehož přijde podpořit na Katalánský okruh stotisícový dav fanoušků.

Räikkönen si pochvaloval zlepšení 

Stejné choutky, jako piloti McLarenu, mají ale pochopitelně i oba jezdci stáje Ferrari. Kimi Räikkönen se dělí s Hamiltonem a Alonsem s 22 body o vedení v seriálu, Felipe Massa je o pět bodů pozadu, ale po vítězství v Bahrajnu své naděje výrazně oživil. „Před Velkou cenou Španělska mohu být optimistický. Triumfoval jsem v posledním závodě, na okruhu v Barceloně jsme úspěšně testovali. Vyhrát není nikdy jednoduché, ale věřím si,“ uvedl šestadvacetiletý Brazilec.

Kolotoč mistrovství světa startuje po měsíční přestávce, kterou stáje vyplnily testováním a práci na úpravách monopostů. Výrazné zlepšení vozu si pochvaloval Kimi Räikkönen. „Předtím jsem nebyl schopen vytáhnout z vozu maximum, nedokázali jsme ho tak dobře nastavit. To už ale neplatí, díky novým komponentům je vůz mnohem blíž mému jezdeckému stylu,“ vyprávěl spokojeně. „Přijeli jsme do Španělska vyhrát a uděláme vše pro splnění našeho cíle. Šampionát je hodně vyrovnaný a musíme urvat co nejvíc bodů,“ dodal sedmadvacetiletý Fin.

Katalánský okruh prošel v nedávné době rekonstrukcí, která zahrnovala také přidání šikany před poslední zatáčkou. Ta by měla jezdce zpomalit a umožnit předjíždění, které ve Španělsku není jednoduché. „To je snad jediné minus závodu. Finální pasáž byla hodně rychlá a předjíždění prakticky nemožné. To by se nyní mohlo změnit, což je dobře pro jezdce i pro diváky,“ doplnil Alonso.

Průběžné pořadí MS (po třech ze 17 závodů)
1. Alonso 22, 2. Räikkönen 22, 3. Hamilton 22, 4. Massa 17, 5. Heidfeld 15, 6. Fisichella 8.
Pohár konstruktérů
1. McLaren-Mercedes 44, 2. Ferrari 39, 3. BMW-Sauber 18, 4. Renault 9, 5. Toyota 5, 6. Williams 2.

Reklama

Související témata: