Hlavní obsah

Závod F1 se příští rok pojede i v Singapuru

SINGAPUR

Formuli 1 od příští sezóny rozšíří noční závod na městském okruhu v Singapuru. V pátek o tom informoval šéf seriálu Bernie Ecclestone. Stalo se tak pouhý den po té, co bylo oficiálně oznámeno, že závody mistrovství světa se od roku 2008 pojedou také ve španělské Valencii.

Foto: Hoch Zwei

Ilustrační foto

Článek

Přidání Velké ceny neohrozí žádný ze stávajících závodů seriálu. Navíc není vyloučené, že rozšiřování bude i nadále pokračovat. Ecclestone se totiž nechal několikrát slyšet, že by chtěl mít v seriálu mistrovství světa až dvacet závodů.

"Myslím, že noční závod v Singapuru bude nejlepší městský okruh ve formuli. Už se nemůžeme dočkat," prohlásil Ecclestone s tím, že první Velká cena se na novém okruhu uskuteční příští rok na podzim.

Městský okruh v Singapuru měří 5,2 kilometrů a minulý měsíc ho testoval australský pilot formule 1 Mark Webber s vozem Porsche 911 GT3. Organizátoři podepsali smlouvu na pět let, kontrakt navíc obsahuje opci o možném prodloužení na dalších pět let.

Noční Velká cena se však nesetkala u některých pilotů s velkým ohlasem. "Bezpečnost závodníků je na prvním místě. Nechceme jezdit pod světly za každou cenu. Pokud se nám nepodaří zajistit dostatečné osvětlení, které by vyhovovalo stájím i vedení seriálu, bude se jezdit přes den," prohlásil ministr obchodu a průmyslu S. Iswaran.

Podle prvních odhadů Singapur na pořádání závodů formule 1 vydělá na turistickém ruchu přibližně 65,9 miliónů dolarů ročně, přičemž náklady na jeden závod činí téměř sto miliónů.

Reklama

Související témata: