Hlavní obsah

V Barceloně budou závodit formule až do roku 2016

V dějišti nedělní Velké ceny Španělska Barceloně se budou konat závody mistrovství světa formule 1 až do roku 2016. Předčasné prodloužení smlouvy s provozovateli okruhu Circuit de Catalunya v sobotu v katalánské metropoli oznámil šéf F1 Bernie Ecclestone.

Článek

Britský magnát tím završil týden bohatý na jednání s pořadateli Grand Prix. Teprve v pátek bylo zveřejněno přijetí Singapuru, kde se příští rok pojede premiérový noční závod, ve čtvrtek byla novým dějištěm jmenována Valencie.

Tamní Velká cena Evropy na městském okruhu ale ještě není stoprocentně zajištěna. Dosavadní dohoda je předběžná a záleží prý na tom, zda prezident regionu Francisco Camps vyhraje volby. "Dosud jsem jednal se současným vedením, takže nevím, s kým bych podepisoval smlouvu, pokud by se tam ocitli jiní lidé," uvedl Ecclestone, ale odmítl, že by ovlivňoval politický boj.

Španělsko, země úřadujícího mistra světa Fernanda Alonsa, nicméně podle všeho bude mít jako jediné možnost pořádat dvě GP za rok, což donedávna byla výsada pouze Německa a Itálie. Na Nürburgringu a Hockenheimu se ale od letošního roku konají závody střídavě, Italové přišli o závod v Imole, který se jezdil jako Velká cena San Marina. Na tom by se zatím nemělo nic změnit, Ecclestone v sobotu označil návrat Imoly do kalendáře za nepravděpodobný.

V příštím roce se tak s největší pravděpodobností pojede 19 závodů. Bude tím vyrovnáno maximum z roku 2005, loni tvořilo MS osmnáct Velkých cen a letos sedmnáct. Ecclestone nicméně definitivní číslo pro příští rok neoznámil, upozornil ale, že výhledově je možným maximem dvacet závodů za rok. O návrat vehementně usiluje Imola, s kterou přišlo o domácí závod Ferrari, a Suzuka, kterou v kalendáři nahradilo Fudži.

Reklama

Související témata: