Hlavní obsah

Räikkönen si stěžuje na pneumatiky Bridgestone

Po svém přestupu do Ferrari byl před sezónou odborníky považován za hlavního kandidáta na zisk titulu mistra světa formule 1. Po čtyřech odjetých závodech je však finský pilot Kimi Räikkönen až na čtvrtém místě, pět bodů za svým stájovým kolegou Felipem Massou. Oba se pak dívají na záda svým největším konkurentům z McLarenu, kde ovšem ambice nenaplňuje ani před sezónou deklarovaná jednička Fernando Alonso. Na vině jsou podle Räikkönena pneumatiky Bridgestone.

Článek

Předpokládané jedničky Ferrari a McLarenu Räikkönen s Alonsem v této sezóně doposud ztrácejí ze svého lesku, zatímco jim Massa s Lewisem Hamiltonem ukradli zář reflektorů. Podle finského pilota je to tím, že nové pneumatiky nejsou stavěné na jejich agresivní jezdecký styl.

„Současné pneumatiky jsou velmi rozdílné od těch, na kterých jsem byl zvyklý do letošní sezóny jezdit,“ prohlásil Räikkönen ve finském tisku. „A podle toho, co jsem slyšel a četl, tak Alonsovy komentáře jsou v podstatě stejné jako moje,“ řekl Räikkönen.

Pilot BMW Robert Kubica, Heikki Kovalainen z Renaultu i Christijan Albers ze Spykeru mají podle svých slov také problém s Bridgestonem, který se stal od letošní sezóny jediným dodavatelem pneumatik pro formuli 1.

Zvyknout si co nejrychleji 

„Ze svého testovacího období u Renaultu jsem byl zvyklý jezdit stejným způsobem jako Alonso, ale musel jsem to změnit a více se kvůli pneumatikám přizpůsobit opatrnějšímu jezdeckému stylu, jako má Giancarlo Fisichella,“ řekl Kovalainen pro německý časopis Auto Motor und Sport.

Christijan Albers dokonce tvrdí, že současná situace s pneumatikami ve výsledku značně vyhovuje novým pilotům, jako je jeho stájový kolega ze Spykeru Adrian Sutil. „Nemusel se adaptovat,“ řekl holandský pilot. „A myslím si, že stejná situace hraje do not Hamiltonovi u McLarenu,“ myslí si Albers.

„Když nemáte zkušenosti z minulosti, tak se prostě učíte, jak to je. Ale když jste přišel z minulé sezóny, je to pro vás mnohem těžší,“ tvrdí Albers. „Adrian dělá svojí práci dobře, je opravdu rychlý, ale také se nezbavuje dřívějších návyků,“ říká Albers, který se domnívá, že agresivně jezdící piloti, jako Kubica, Alonso a také Räikkönen, mají stejný problém. „Jediné, co s tím můžete dělat, je adaptovat se v co nejkratší době,“ dodává Albers.

Reklama

Související témata: