Hlavní obsah

Räikkönen: Pořád jsem ve hře o titul

PRAHA/MONTE CARLO

Pád ze druhé na čtvrtou příčku průběžného pořadí světového šampionátu vozů formule 1 příliš nevzrušuje pilota stáje Ferrari Kimiho Räikkönena. Finský jezdec před Velkou cenou Monaka rázně odmítl názor, že je mimo hru o letošní titul mistra světa.

Článek

Vicemistr z let 2003 a 2005 obsadil v italské stáji místo po Michaelu Schumacherovi a vstup do sezóny neměl špatný. V Austrálii vyhrál a v Malajsii a Bahrajnu dojel třetí. Před závodem ve Španělsku měl rodák z Espoo stejně bodů (22) jako dvojice z týmu McLaren, vedoucí Fernando Alonso a třetí Lewis Hamilton.

Před dvěma týdny jej ale na Katalánském okruhu zradila na jeho ferrari elektronika a sedmadvacetiletý pilot nedostal šanci svou bodovou sbírku rozšířit a nejbližší konkurence včetně týmového parťáka Felipeho Massy, který závod vyhrál, mu odskočila. V pořadí klesl na čtvrté místo a na lídra šampionátu Hamiltona ztrácí osm bodů. Tragédii z toho ale nedělá. „Ze šampionátu jsou odjety teprve čtyři závody. Ještě se může stát takových věcí,“ odvětil při středeční tiskové konferenci v Monte Carlu na otázku, zda se jeho šance na titul po výpadku ve Španělsku nezmenšila.

„Musel jsem bohužel odstoupit. Kdyby mě nezastavila porucha, byla by situace v pořadí mistrovství zcela jistě jiná. Odstup ale není tak velký,“ uvedl Räikkönen. Současně ale připustil, že v letošním šampionátu, kdy si na titul brousí zuby čtveřice jezdců z Ferrari a McLarenu, může hrát každý bod významnou roli. „Na trůn chce hned několik pilotů, a tak je situace trochu jiná, než když se perou jen dva kohouti. Je to tak vyrovnané, že je mnohem obtížnější někoho bodově dohnat. Já ale věřím, že se mi to podaří,“ uzavřel finský pilot.

Pořadí MS (po 4 ze 17 závodů)
1. Hamilton (Brit./McLaren) 30, 2. Alonso (Šp./McLaren) 28, 3. Massa (Braz./Ferrari) 27, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 22, 5. Heidfeld (Něm./BMW) 15, 6. Kubica (Pol./BMW) 8, 7. Fisichella (It./Renault) 8, 8. Rosberg (Něm./Williams) 5, 9. Coulthard (Brit./Red Bull) 4, 10. Trulli (It./Toyota) 4.
Pohár konstruktérů
1. McLaren-Mercedes 58, 2. Ferrari 49, 3. BMW-Sauber 23, 4. Renault 11, 5. Williams 5, 6. Toyota 5, 7. Red Bull 4, 8. Super Aguri 1.

Reklama

Související témata: