Hlavní obsah

Ecclestone žádá tvrdé potrestání týmu McLaren

Šéf mistrovství světa vozů formule 1 Bernie Ecclestone nesouhlasí s tím, aby stáj McLaren byla v případě prokázané týmové režie při nedělní Velké ceně Monaka potrestána pokutou. Podle promotéra šampionátu by měly být britskému týmu odebrány body nebo by měl být vyloučen z mistrovství.

Foto: archiv

Bernie Ecclestone

Článek

Mezinárodní automobilová federace FIA prošetřuje dění v závěru závodu v Monte Carlu, kdy Lewis Hamilton po rádiovém upozornění ze strany vedení týmu přestal útočit na vedoucího Fernanda Alonsa a hlídal si svou druhou pozici. Hamilton po závodu přiznal, že dostal příkaz zpomalit. Vedení ale porušení zákazu týmové režie odmítá a tvrdí, že šlo o předem zvolenou strategii. Obecně se očekává, že pokud FIA uzná vinu McLarenu, dostane britská stáj finanční pokutu.

Pokutu dostal i tým Ferrari, který v roce 2002 při Velké ceně Rakouska nařídil Rubensi Barrichellovi, aby v cílové rovince přepustil vedení Michaelu Schumacherovi. Právě tento případ byl příčinou zákazu týmové režie a italská stáj tehdy zaplatila půl miliónu liber.

Stewart McLaren hájí 

Podle Ecclestona by ale úvahy o pokutě měly být až na posledním místě. „Zatím nevím, zda tam režie byla či nikoliv. Jedna věc je jistá: pokud je někdo vyzván, aby přepustil své místo nebo naopak držel svou pozici, tak jde o jasné porušení pravidel, kterými se řídíme. Pokud by McLaren dostal pokutu, vyvázl by z celé záležitosti až příliš lehce,“ uvedl Ecclestone v rozhovoru pro britský deník Daily Mail.

Vládce nad formulí 1 proto navrhuje sankce v rámci šampionátu. „Pro tak bohatý tým, jako je McLaren, nemá pokuta skoro žádný efekt. Mohly by jim být odebrány body, případně by mohli být vyloučeni ze seriálu,“ prohlásil šestasedmdesátiletý Brit. Současně naznačil, že trest by se neměl týkat Alonsa s Hamiltonem, ale jen stáje McLaren. „Pokud dostali instrukce, jak se chovat, tak to nebyla jejich vina. Když vám vedení řekne ‚Nepředjížděj!', co uděláte? Trest pro jezdce není na místě,“ dodal Ecclestone.

Zatímco FIA incident vyšetřuje, mnozí odborníci se shodují, že postup McLarenu se s vedením jezdců Ferrari z roku 2002 nedá srovnávat. "Na tom, co se v Monte Carlu stalo, neshledávám nic špatného. Ze strany McLarenu to naopak bylo velmi moudré," uvedl například trojnásobný mistr světa z přelomu 60. a 70. let Jackie Stewart. Podobný názor sdílejí i rakouské legendy Niki Lauda a Gerhard Berger.

Reklama

Související témata: