Hlavní obsah

Häkkinen: Kimi prožije ve Ferrari obtížný rok

PRAHA/HELSINKY

Když pilot formule 1 Kimi Räikkönen během loňské sezóny oznámil své rozhodnutí opustit stáj McLaren a usednout do kokpitu Ferrari, uvolněném po Michaelu Schumacherovi, byl jedním z těch, kdo jej od takového kroku zrazovali, i Mika Häkkinen. Dvojnásobný mistr světa se obával, že Räikkönenova adaptace nebude jednoduchá. A jeho předpověď se zatím naplňuje.

Článek

Häkkinen v rozhovoru pro finský list Iltalehti uvedl, že Räikkönenovi přestup nedoporučil v obavě, jak zvládne adaptaci na atmosféru ve Ferrari. „Říkal jsem mu, že mu změna týmu nemusí prospět. A bohužel pro Kimiho se má předpověď naplnila,“ prohlásil mistr světa z let 1998 a 1999, který oba tituly získal v barvách McLarenu.

S formulí 1 se dnes osmatřicetiletý Fin rozloučil v roce 2002 a na jeho místo přišel s renomé obrovského talentu právě Räikkönen. Ten hned druhý rok vybojoval titul vicemistra, když na Michaela Schumachera ztratil v konečném hodnocení šampionátu pouhé dva body, a stejného umístění dosáhl také v roce 2005. Ve stáji McLaren Räikkönen vybojoval vítězství v deseti závodech, často ale také doplácel na nespolehlivost vozu nebo motoru.

„Je pravda, že McLaren měl v nedávné minulosti dost problémů. Je to ale tým, který má obrovskou kapacitu na to, aby se zvedl. Možná, že si Kimi nespočítal všechna rizika spojená s přestupem. Zatím to vypadá, že prožije hodně obtížný rok,“ řekl Häkkinen.

Hledající se Räikkönen by se letos podle Häkkinena lépe uplatnil ve svém starém týmu. „McLaren v posledních závodech ukázal, jak šel nahoru. Ve startovním poli je navíc hodně vynikajících jezdců a Kimi se v nové stáji nemůže spolehnout čistě na  svůj nesporný talent,“ uzavřel bývalý pilot 'stříbrných šípů'.

Räikkönen zahájil letošní sezónu ve velkém stylu a hned v prvním závodu sezóny oslavil v Austrálii svůj premiérový triumf v týmu Ferrari. V Malajsii a Bahrajnu ještě skončil třetí, pak ale nedojel ve Španělsku a v Monaku získal jen bod za osmé místo. V průběžném pořadí šampionátu figuruje na čtvrtém místě, s odstupem patnácti bodů na vedoucí dvojici jezdců McLarenu Fernanda Alonsa Lewise Hamiltona.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint probíhá
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články