Hlavní obsah

Ferrari hodlá v Kanadě atakovat dominantní postavení McLarenu

MONTREAL

Stáj Ferrari hodlá při nedělní Velké ceně Kanady, šestém závodu MS vozů formule 1, zaútočit na zatím dominantní postavení McLarenu v čele průběžného pořadí šampionátu. V něm má obhájce titulu Fernando Alonso ze Španělska stejně bodů (38) jako jeho stájový kolega z McLarenu Lewis Hamilton, až na dalších pozicích jsou piloti rudých vozů Felipe Massa z Brazílie a Fin Kimi Räikkönen.

Článek

"Jsme velmi dobře připraveni a věřím, že budeme bojovat o vítězství," nechal se slyšet na týmových stránkách sportovní ředitel Ferrari Stefano Domenicali. "Nevidím důvod, proč by tomu tak nemohlo být. V Monte Carlu jsme ještě potenciál nevyužili, ale tady už to bude o mnoho lepší," věřil Domenicali. V minulém dílu v Monaku se McLaren radoval z double a tým zatím jasně vévodí i Poháru konstruktérů o 20 bodů právě před Ferrari.

Ze zástupců italské stáje teď ale čiší sebevědomí, neboť v historii závodu v Kanadě není úspěšnější stáj. Na okruhu pojmenovaném po jejich bývalém pilotovi Gillesi Villeneuveovi vyhrály rudé vozy od roku 1978 celkem desetkrát, zatímco mclareny se z vítězství radovaly pouze pětkrát.

Monaco je zapomenuto

"Monaco je zapomenuto. Teď je všechno připraveno na Kanadu," prohlásil finský pilot Räikkönen. "Bude to těžký souboj, ale jedna věc je jistá, McLareny rozhodně před námi nebudou o minutu jako v Monaku. Jsme teď v daleko lepší pozici a v neděli se to ukáže. Situace bude úplně jiná," dodal.

Alonso až do loňské sezóny v Kanadě nestál ani na stupních vítězů, ale letos bude obhajovat prvenství. Loni však ještě jezdil s renaultem. "Tento okruh se mi od loňska líbí," prohlásil španělský dvojnásobný mistr světa. "Navíc jsme udělali některé změny v nastavení auta a jsem přesvědčen, že k lepšímu. Ferrari to nebudou mít jednoduché," uvedl muž, který v Monaku vyhrál posedmnácté v kariéře.

Velmi sledovanou osobou bude stejně jako v minulých závodech Hamilton. Po Monaku se vyrojily spekulace, že vedení stáje sáhlo k týmové režii a nováčka z Británie podrželo na druhé pozici. V Kanadě ale bude mít dvaadvacetiletý Hamilton volné ruce a především na daleko širší trati i reálnou příležitost k případnému předjetí týmové jedničky. Rozhodně bude opět útočit na stupně vítězů, kde dosud stál jako nováček zatím pokaždé. "Sice jsem tam nikdy nejel, ale možná právě proto se moc těším," nechal se slyšet Hamilton.

Průběžné pořadí MS (po 5 ze 15 závodů):
1. Alonso (Šp./McLaren) 38 bodů, 2. Hamilton (Brit./McLaren) 38, 3. Massa (Braz./Ferrari) 33, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 23, 5. Heidfeld (Něm./BMW) 18, 6. Fisichella (It./Renault) 13, 7. Kubica (Pol./BMW) 12, 8. Rosberg (Něm./Williams) 5, 9. Coulthard (Brit./Red Bull) 4, 10. Trulli (It./Toyota) 4.
Pohár konstruktérů:
1. McLaren-Mercedes 76, 2. Ferrari 56, 3. BMW-Sauber 30, 4. Renault 16, 5. Williams 7, 6. Toyota 5.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace probíhá Živě
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint