Hlavní obsah

Hamilton vyhrál divokou VC Kanady, Kubica vážně havaroval

Nováček Lewis Hamilton vyhrál svou první Velkou cenu vozů formule 1. Britský jezdec stáje McLaren způsobem start-cíl kraloval nedělní Grand Prix Kanady v Montrealu, šestému závodu letošního seriálu, a odpoutal se od Španěla Fernanda Alonsa v čele průběžného pořadí. Na dalších místech po velmi dramatickém průběhu závodu dojeli Němec Nick Heidfeld s BMW a třetí příčkou dosáhl životního úspěchu Rakušan Alexander Wurz z týmu Williams, jenž startoval až z předposlední řady.

Článek

Bez bodů zato skončil třetí muž šampionátu Brazilec Felippe Massa s ferrari, neboť byl diskvalifikován. Hamilton je prvním nováčkem od roku 2001, který vyhrál závod mistrovství světa F1. Tehdy se to podařilo Juanu Pablu Montoyovi s vozem Williams. Navíc je britský talent po nedělní Velké ceně jediným pilotem, který v této sezóně pokaždé stál na stupních vítězů. "Dnes jsem měl fantastický den. Vejde do historie," prohlásil v cíli Hamilton.

Připadá si prý jako ve snu nejen během dnešního dne, ale celé sezóny. "Šestkrát na stupních vítězů a navíc přišlo už i vítězství. Měl jsem ale od týmu skvělé auto a neměl jsem žádný problém," vykládal novinářům radostně. Jeho dalším snem je vyhrát mistrovství světa. "Ale jsem pořád jen nováček, určitě přijdou i horší časy," stál nohama na zemi.

Už po rozsvícení zeleného světla dal Hamilton jasně najevo, že starty jsou jeho silnou stránkou a udržel vedoucí pozici po kvalifikaci. Alonso klesl po chybě o jedno místo na třetí, po prvním kole se ze čtvrté pozice propadl až na šestou Kimi Räikkönen s ferrari. Výborně jezdil hned zkraje Heidfeld a za Hamiltonem se držel po celou dobu závodu.

Kubica těžce havaroval

Ve 23. okruhu kvůli nehodě Adriana Sutila se spykerem vyjel poprvé na trať bezpečnostní vůz a kroužil tři okruhy. Sotva odjel pryč, dramaticky havaroval další nováček Polák Robert Kubica. V rychlosti takřka 300 km/h se lehce srazil s toyotou Jarna Trulliho a narazil do zdi. Kubicův monopost BMW-Sauber se několikrát převrátil a přeletěl na druhou stranu trati, kde opět narazil do hrazení.

Polský pilot nejevil po nehodě známky vědomí. Z vraku musel být vyproštěn a ihned zamířil do nemocnice. Podle posledních zpráv by jeho stav neměl být vážný, ale zřejmě má zlomenou nohu. "Je při vědomí. Jeho stav je stabilní a může se pohybovat," řekl mluvčí jeho stáje.

Grand Prix v závěru poznamenaly tresty za předčasné vjezdy do boxů či výjezdy v momentě, kdy na trati kroužil safety car. To odnesl penalizací i mistr světa Alonso, ale zejména Massa, který dokonce dostal černou vlajku za výjezd z garáže na červenou a závod pro něj ze čtvrtého místa skončil. Totéž udělal Giancarlo Fisichella z Renaultu.

Alonso se snažil dojet čelo závodu, příliš riskoval a několikrát vyjel z trati. Nakonec skončil sedmý, když ho dvě kola před cílem bravurně předjel Takuma Sato. Závěr Velké ceny poznamenaly zmatky komisařů a několik nehod, bezpečnostní vůz byl na trati nezvykle často. Jediný, kdo nechyboval a stále jezdil v čele, byl Hamilton, jehož ve finále brzdil už pouze safety car.

Výsledky:
1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:44:11,292 (prům. rychlost: 175,799 km/h), 2. Heidfeld (Něm./BMW) -4,343, 3. Wurz (Rak./Williams) -5,325, 4. Kovalainen (Fin./Renault) -6,729, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -13,007, 6. Sato (Jap./Super Aguri) -16,698, 7. Alonso (Šp./McLaren) -21,936, 8. R. Schumacher (Něm./Toyota) -22,888, 9. Webber (Austr./Red Bull) -22,960, 10. Rosberg (Něm./Williams) -23,984.
Průběžné pořadí MS (po 6 z 15 závodů):
1. Hamilton 48, 2. Alonso 40, 3. Massa (Braz./Ferrari) 33, 4. Räikkönen 27, 5. Heidfeld 26, 6. Fisichella (It./Renault) 13, 7. Kubica (Pol./BMW) 12, 8. Wurz 8, 9. Kovalainen 8, 10. Rosberg 5.
Pohár konstruktérů:
1. McLaren-Mercedes 88, 2. Ferrari 60, 3. BMW Sauber 38, 4. Renault 21, 5. Williams 13, 6. Toyota 6, 7. Red Bull 4, 8. Super Aguri 4.

Reklama

Související témata: