Hlavní obsah

Šéf McLarenu byl navzdory výhře Hamiltona po VC Kanady naštvaný

Ačkoli se jeho chráněnec Lewis Hamilton ve svém teprve šestém závodě ve formuli jedna dočkal premiérového vítězství, šéf McLarenu Ron Dennis se po nedělní Velké ceně Kanady i mračil. Na vině bylo nové pravidlo o safety caru, na nějž v neděli doplatil desetisekundovou penalizací a následným propadem až na sedmé místo druhý pilot týmu Fernando Alonso.

Článek

Podle pravidla, jež platí od této sezóny, se v prvním kole po vyjetí safety caru na trať nesmí do boxů. Nová regule má zajistit, aby se vozy seřadily za sebe a zároveň zabránit tomu, aby piloti spěchali dotankovat v momentě, kdy je na trati nebezpečí.

Pravidlo však v závodě, kdy musel safety car zabrzdit pole jezdců dokonce čtyřikrát, rezultovalo v chaotické situace a tresty. Nejhůře dopadli Felipe Massa a Giancarlo Fisichella, kteří byli za vyjetí z boxů při červeném světle dokonce diskvalifikováni.

"Jsem z strašně zklamaný z toho, jaký dopad mělo tohle pravidlo na závod. Doufám, že se (Mezinárodní automobilová asociace) FIA a ostatní týmy z toho poučí a pravidlo se nějak upraví. Protože tyhle penalizace mohou postihnout kohokoli," uvedl Dennis. "Vím, že změna byla zavedena s dobrými úmysly, ale je to strašně nespravedlivé," dodal šéf britské stáje.

Na druhou stranu si ale Dennis nechtěl nechat zkazit náladu z Hamiltonova vítězství. Dvaadvacetiletý pilot uchvátil motoristický svět a podle agentury Reuters se může v Británii stát novým sportovním idolem jako třeba fotbalista David Beckham.

"Jsem si jistý, že to zvládne," řekl Dennis o obrovském tlaku na mladého pilota. "Nejdůležitější je, aby zůstal soustředěný," dodal muž, jehož jezdcům patří první dvě místa v průběžném pořadí MS.

Reklama

Související témata: