Hlavní obsah

Hamilton je na koni, v USA může zvýšit vedení v MS

INDIANAPOLIS

Sebevědomí Lewise Hamiltona značně stoupá. Britský nováček nehodlá opustit stupně vítězů ani při sedmém závodu mistrovství světa vozů formule 1, nedělní Velké ceně USA na okruhu v Indianapolisu. Senzace letošní sezóny si minulý týden v Kanadě připsala první vítězství v kariéře a svůj osmibodový náskok v čele průběžného pořadí před týmovým kolegou z McLarenu a obhájcem titulu mistra světa Fernandem Alonsem ze Španělska nyní může ještě zvýšit.

Článek

"Samozřejmě, jedu do Indianapolis s velkou sebedůvěrou," prohlásil dvaadvacetiletý Brit. "Musíme pokračovat v práci tak, jak jsme to dělali dosud, a bezpochyby se nám bude dařit i nadále," věřil muž, který na trati v Indianapolisu nikdy nezávodil.

To však pro Hamiltona není problém, neboť ani s okruhem v Montrealu neměl zkušenosti, a závod vyhrál způsobem start - cíl. Alonsovi tak aktuálně hrozí, že se stane týmovou dvojkou, což podle španělských médii nesl v týdnu hodně nelibě.

Alonsovi, až sedmému muži v Kanadě, se navíc v USA nikdy nedařilo a tamní trať je jedinou v seriálu, kde nestál ani na stupních vítězů. Loni skončil pátý a poprvé se alespoň dostal do cíle. Letos se však mclarenům daří a odborníci opět čekají jejich triumf. "Nakonec je to dvojnásobný mistr světa a já jsem si jist, že ještě letos neřekl poslední slovo a v dalších závodech bude hodně rychlý," uvedl Hamilton.

Do boje o stupně vítězů chtějí opět promluvit vozy Ferrari, kterým se letos nedaří úplně podle představ vedení stáje. Loni však rudé monoposty obsadily první dvě místa a Michael Schumacher právě v USA zahájil stíhací jízdu za Alonsem, jehož náskok 25 bodů nakonec stáhl na minumum, ale nezlikvidoval. Fin Kimi Räikkönen má na Hamiltona nyní manko 21 bodů, zatímco třetí v pořadí Felipe Massa z Brazílie patnáct.

"Na okruhu v Indy se Ferrari v minulosti hodně dařilo, takže se těším a věřím, že nám to konečně začne i letos pořádně jezdit," řekl Räikkönen. Vozy italské stáje vyhrály v USA poslední pět Velkých cen a od roku 2000 triumfovaly dokonce šestkrát.

Průběžné pořadí MS (po 6 z 15 závodů)
1. Hamilton (Brit./McLaren) 48, 2. Alonso (Šp./McLaren) 40, 3. Massa (Braz./Ferrari) 33, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 27, 5. Heidfeld (Něm./BMW) 26, 6. Fisichella (It./Renault) 13, 7. Kubica (Pol./BMW) 12, 8. Wurz (Rak./Williams) 8, 9. Kovalainen (Fin./Renault) 8, 10. Rosberg (Něm./Williams) 5.
Pohár konstruktérů
1. McLaren-Mercedes 88, 2. Ferrari 60, 3. BMW Sauber 38, 4. Renault 21, 5. Williams 13, 6. Toyota 6, 7. Red Bull 4, 8. Super Aguri 4.

Reklama

Související témata: