Hlavní obsah

Velkou cenu USA vyhrál Hamilton a zvýšil náskok v čele MS

INDIANAPOLIS

Jezdci McLarenu ovládli Velkou cenu USA v Indianapolisu, sedmý závod mistrovství světa formule 1. Druhé vítězství v sezóně i v kariéře si v neděli připsal nováček Lewis Hamilton z Velké Británie, který zopakoval týden staré vítězství z Montrealu. Jako jediný byl na stupních vítězů ve všech dosavadních závodech a zvýšil svůj náskok v čele šampionátu na deset bodů.

Článek

Za ním dojel obhájce titulu Fernando Alonso ze Španělska, třetí byl vůz Ferrari řízený Felipem Massou z Brazílie. Stejné je pořadí i v celkové klasifikaci. "Je to šílené. Poprvé jsem jel v Kanadě a poprvé v Indianapolis a na obou místech jsem vyhrál. Byly to dva nejlepší závody v mém životě," zářil nadšením britský pilot.

Na otázku, zda jej předchozí vítězství v Montrealu posílilo, zavrtěl odmítavě hlavou. "Ani ne. Byl to tady pro mě další nový okruh, který jsem neznal. Ostatní měli bohaté zkušenosti, to mohlo sehrát velkou roli," prohlásil.

Před sezónou prý Hamilton doufal, že se snad někdy dostane na stupně vítězů. "Ale vždyť já jsem z nich za těch sedm závodů ani jednou neslezl," radoval se. Proto se mu už hlavou honí myšlenky na titul mistra světa. "Uvědomil jsem si, že skutečně tato možnost existuje. Ale je předčasné na to myslet. Hlavně musíme podávat konstantní výkony," uvedl po závodě, který provázely vysoké teploty kolem 36 stupňů Celsia. Povrch trati měl dokonce takřka 60 stupňů.

Na startu udržel Hamilton vedoucí pozici po prvenství v kvalifikaci, třebaže na něj okamžitě z první řady zaútočil stájový kolega Alonso. Třetí zůstal Massa, nedařilo se však dalšímu pilotovi Ferrari Kimimu Räikkönenovi, jenž se o dvě pozice propadl na šesté místo. Dostali se před něj Němec Nick Heidfeld s BMW i další finský pilot Heikki Kovalainen (Renault).

Hned v prvním kole vypadl Němec Ralf Schumacher s toyotou, dvě kola za ním se po nehodě poroučeli z trati i Brit David Coulthard a Brazilec Rubens Barrichello s hondou. Potom se na trati dlouho nedělo nic zajímavého a pořadí se střídalo jen po zastávkách jezdců v boxech. Toho využil Räikkönen, který se dostal zpět na čtvrtou pozici.

Vettel zdatně nahradil Kubicu 

Vedení hravě držel Hamilton a na Alonsa si zpočátku vytvořil více než dvousekundový náskok. Ten však po polovině závodu a po zastávce v depu svého kolegu začal stahovat a v 38. kole se dostal dokonce na jeho úroveň. Brit však jeho atak hravě odrazil a po druhé zastávce v boxech 22 kol před cílem se dostal zpět na první pozici před španělského mistra světa.

Alonso znovu těžce nesl, že prohrál. Ale snažil se to skrýt. "Osm bodů je lepší než nic," lakonicky konstatoval. "Nejdůležitější je, že jsme znovu odskočili Ferrari. Jednou jsem se vedle Lewise dostal, ale nestačilo to, abych ho předjel," dodal.

V 56. kole závod skončil pro Heidfelda, druhého muže z Montrealu. Závěr závodu si už všichni piloti v čele drželi své pozice a na prvních čtyřech místech dojeli do cíle tak, jak odstartovali. Osmou pozicí se při své závodní premiéře ve formuli blýskl Němec Sebastian Vettel, který se stal v 19 letech a jedenácti měsících nejmladším bodujícím jezdcem v historii seriálu.

Vettel nahradil v monopostu stáje BMW Sauber Poláka Roberta Kubicu, jenž v minulém závodu dramaticky havaroval a komisaři jeho start nepovolili. Devatenáctiletý Němec se dostal na osmé místo díky výpadku motoru krajana Nico Rosberga, který odstoupil ze šestého místa čtyři kola před cílem.

Velká cena USA:
1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:31:09,965 h. (průměrná rychlost 201,401 km/h), 2. Alonso (Šp./McLaren) -1,518, 3. Massa (Braz./Ferrari) -12,842, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -15,422, 5. Kovalainen (Fin./Renault) -41,402, 6. Trulli (It./Toyota) -1:06,703, 7. Webber (Austr./Red Bull) -1:07,331, 8. Vettel (Něm./BMW-Sauber) -1:07,783, 9. Fisichella (It./Renault) -1 kolo, 10. Wurz (Rak./Williams) -1 kolo.
Průběžné pořadí MS (po 7 ze 17 závodů):
1. Hamilton 58, 2. Alonso 48, 3. Massa 39, 4. Räikkönen 32, 5. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) 26, 6. Fisichella 13, 7. Kubica (Pol./BMW-Sauber) 12, 8. Kovalainen 12, 9. Wurz 8, 10. Trulli 7.
Pohár konstruktérů:
1. McLaren-Mercedes 106, 2. Ferrari 71, 3. BMW-Sauber 39, 4. Renault 25, 5. Williams 13, 6. Toyota 9, 7. Red Bull 6, 8. Super Aguri 4.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny