Hlavní obsah

Hamilton s mclarenem ovládá formuli 1, Alonso trpí

PRAHA

Britský nováček na scéně formule 1 Lewis Hamilton stál pokaždé na stupních vítězů a nyní už dvakrát po sobě zvítězil. Po Velké ceně Kanady triumfoval také na Velké ceně USA v Indianapolisu a opět ve stylu one man show. Šéf týmu dává Hamiltonovi volné ruce při souboji se zkušeným týmovým kolegou Alonsem.

Článek

Dvaadvacetiletý Lewis Hamilton šokuje svět. Posedmé startoval v závodě formule 1 a posedmé stál na stupních vítězů. Z toho podruhé za sebou zvítězil, když po kanadské Velké ceně ovládl i nedělní závod v americkém Indianapolisu.

Opět to byla one man show, stejně jako před týdnem v Montrealu. Pole position a pak velké Hamiltonovo sólo. Alonso při GP USA věděl, že nesmí lépe postaveného týmového kolegu ohrozit, předjetí by muselo být transparentní. Široké pasáže okruhu to dovolují, jenže úřadující šampión se dostal jen k jednomu vážnějšímu pokusu, ale ten Hamilton odrazil. Španěl se už zmohl jen na zoufalé gesto, kdy se přiblížil k boxové zdi, a se skřípěním zubů, jak sám přiznal: „nesl Hamiltonovi vlečku“.

Perfektně fungující tým

„To je sen. Přijet poprvé na dva okruhy a mít na nich takovou rychlost. Všichni v týmu odvedli fantastickou práci. McLaren Mercedes je opravdu perfektní tým a jsem rád, že jsem mohl přidat tu třešinku na dortu. Jsem na náš tým pyšný,“ nešetřil Hamilton pro web f1sports.cz. komplimenty vůči stáji, která dala plný prostor jeho velkému talentu.

Poklonu složil i Fernandu Alonsovi. „Prvních několik kol bylo těsných a potom se mi podařilo vytvořit si malý náskok a udržet si ho a v prostředním úseku závodu mezi zastávkami v boxech jsem začal mít problémy s drolením pneumatik, takže Fernando byl těsně za mnou. Držel se v mém aerodynamickém stínu, bojoval profesionálně, nakonec jsem ale byl schopný si vytvořit náskok a vyhrát,“ ohlédl se za závodem, po němž má desetibodový náskok před Alonsem a už devatenáctibodový před Massou ze stáje Ferrari.

Dennis zatím nezasáhne

Alonsa dráždí Hamiltonova suverenita, šéf týmu Ron Dennis přesto prohlásil, že žádná nevraživost mezi jeho jezdci není, ale odmítl určovat jedničku, protože to nikdy nebyl styl McLarenu. „Fernando Alonso a Lewis Hamilton měli v Indy volnou ruku v tom, zdali se rozhodnou v první zatáčce spolupracovat, nebo bojovat. Nebudu mezi ně vstupovat, oni se domluví,“ konstatoval Ron Dennis.

Nepřipustí však situaci z minulé sezóny, kdy mezi Kimi Räikkönenem a Juanem Pablem Montoyou došlo právě v Indianapolisu ke kolizi. „Dokud se nestane něco podobného, nebudu zasahovat. Spoléhám zodpovědnost jezdců a na to, že se budou chovat v souladu s hodnotami týmu. Pokud takové podmínky povedou k tomu, že to bude špatně, poté budu muset zasáhnout, ale nyní pro to není důvod,“ zdůraznil Dennis.

Odmítl také, že by jim domlouval. „Nic s jezdci nediskutuji, protože mám v oba plnou důvěru, a protože, pokud je to vhodné, domluví se spolu sami. Nechci vědět, co si řekli. Je to jejich věc, která jim umožňuje fungovat jako týmoví kolegové. Není rolí šéfa týmu říkat jezdcům, jak mají jezdit,“ řekl šéf momentálně nejlepší stáje F1.

Räikkönen možná zpět k Mclarenu

Když je potřeba, umí být Dennis tvrdý. O tom se přesvědčil Montoya, který tým opustil v rozjeté sezóně a nakonec odešel i Räkkönen, zlákán lukrativnější nabídkou k Ferrari. Tam se mu ale nedaří a teď si k tomu přidejte Alonsovu nespokojenost se současným postavením u mclarenu a rodí se zajímavá spekulace.

Dennis už navíc naznačil, že mu je situace, v níž se ocitl Fin, velice líto. Má k němu svým způsobem stále blízko. A tak se v depu už šeptá o tom, že by Alonso mohl být vyvázán ze smlouvy a po sezóně vyměněn za Räikkönena, který je přizpůsobivější podmínkám u McLarenu.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace