Hlavní obsah

FIA si předvolala zástupce McLarenu kvůli špionážní aféře

Mezinárodní automobilová federace (FIA) se rozhodla předvolat zástupce týmu McLaren, aby podali vysvětlení, jak se dostali k důvěrným technickým dokumentům svého rivala ve formuli 1 Ferrari. Slyšení s vedoucím týmem Poháru konstruktérů se má uskutečnit 26. července v Paříži na mimořádném zasedání Světové motoristické rady.

Článek

Podle prohlášení FIA se McLaren dostal k dokumentům, podle kterých by mohl do posledního detailu postavit monopost, s nímž Ferrari závodí v letošním šampionátu. Nicméně však neoznámila, jaké tresty McLarenu, jehož jezdci jsou v průběžném pořadí seriálu na prvních dvou místech, hrozí.

"Je to v rozporu s článkem 151c Mezinárodního sportovního kodexu. Pozvali jsme zástupce McLarenu, aby se vyjádřili k obvinění, že měli neoprávněně k dispozici důvěrné imformace týkající se Ferrari, včetně údajů, podle nichž je možné sestavit monopost F2007," uvedla FIA ve čtvrtečním prohlášení.

Šéf McLarenu Ron Dennis zůstává klidný. "Jsem si jist, že celá naše společnost bude v nejbližších týdnech ospravedlněna," uvedl s tím, že se sankcí nebojí. Zástupci McLarenu v minulých dnech prohlásili, že informace nepoužili k vylepšení svých vozů.

Z prodeje tajných informací do rukou McLarenu byl obviněn bývalý hlavní mechanik Ferrari Nigel Stepney, podle nějž novináři často označují aféru jako Stepneygate. Dokumenty byly nalezeny v domě šéfdesignéra McLarenu Mika Coughlana, kterého minulý týden následně vedení stáje postavilo mimo službu. Případem se zabývá nejen FIA, ale také italská policie.

Reklama

Související témata: