Hlavní obsah

Verstappen kvůli trestu přišel v Mexiku o pole position. Kdo vyjede do závodu prvni?

Aktualizováno

Max Verstappen kvůli rychlé jízdě pod žlutými vlajkami v sobotní kvalifikaci přišel o pole position ve Velké ceně Mexika formule 1. Jezdec Red Bullu byl potrestán ztrátou tří míst a do dnešního závodu tak z první příčky odstartuje Charles Leclerc z Ferrari.

Foto: Carlos Jasso, Reuters

Jezdec formule 1 Max Verstappen v kvalifikaci na Velkou cenu Mexika.

Článek

Verstappen původně v poslední části kvalifikace zajel rekordní čas, který mu vynesl druhou pole position v sezoně. O tu však záhy přišel, protože byl potrestán za to, že v závěru nezpomalil poté, co byly po nehodě Valtteriho Bottase z Mercedesu vyvěšeny žluté vlajky.

"Věděl jsem, že Valtteri boural," řekl Verstappen před vynesením trestu na tiskové konferenci, kde také přiznal, že kvůli nehodě nezpomalil. "Je to kvalifikace a jedete na doraz. A musíme jezdit bezpečně? Myslím, že všichni víme, co děláme. Jinak bychom nebyli piloti formule 1," prohlásil.

Verstappen po trestu klesl na čtvrté místo a do první řady se posunuli Leclerc se Sebastianem Vettelem z Ferrari, které si tak připsalo šestou pole position v sezoně. Na třetí příčku si polepšil pilot Mercedesu Lewis Hamilton, který si může na Autódromo Hermanos Rodríguez zajistit šestý titul mistra světa.

"Myslím, že je důležité, aby Mezinárodní automobilová federace provinění při žlutých vlajkách trestala velmi, velmi přísně. Vždyť na trati mohli být maršálové nebo Valtteri. Mohl z toho být velký průšvih. Navíc ani nemusel jet na doraz a nejspíš by byl i tak na pole position," připomněl Hamilton.

Pro Ferrari byl dodatečný posun do první řady satisfakcí, neboť vedení italské stáje bylo přesvědčené, že Leclerc i Vettel přišli o šanci bojovat o pole position, protože oba zpomalili. "Pro mě to bylo naprosto jasné. Viděl jsem Valtteriho v bariéře, kterou přeskakovali lidé, aby mu pomohli. Bylo jasné, že musíte zpomalit," prohlásil Vettel.

Reklama

Související témata: