Hlavní obsah

Případem špionáže v F1 se bude zabývat odvolací soud

LONDÝN

Stáji formule jedna McLaren-Mercedes stále hrozí trest za údajnou špionáž v konkurenčním Ferrari. Mezinárodní automobilová federace sice tým ve čtvrtek osvobodila, ale šéf FIA Max Mosley poslal případ před odvolací soud. Mosley v úterý dopisem informoval vedení italského motoristického sportu, že podá odvolání kvůli tomu, že veřejnost musí být přesvědčena o spravedlivosti verdiktu.

Článek

S odvoláním se původně nepočítalo, ale Mosley reagoval na dopis od šéfa Italské automobilové asociace Luigiho Macalusa, který v této kauze reprezentuje zájmy Ferrari. Italské stáji se nelíbilo, že McLaren vyvázl bez trestu.

Macaluso ve svém dopise vysvětloval, že verdikt by mohl být jiný, pokud by Ferrari mělo šanci předložit vlastní argumenty a důkazy. Minulý týden se jeho zástupci mohli zúčastnit jednání jen jako pozorovatelé. Právě to chce Mosley před odvolacím soudem změnit. "Budu žádat, aby soud vyslechl Ferrari i McLaren a jakéhokoliv dalšího účastníka šampionátu, kterého budou chtít," uvedl prezident FIA.

McLaren považuje odvolání za výsledek mediální kampaně ze strany Ferrari a tvrdí, že neexistuje nic nového, o čem by se dalo diskutovat. "McLaren neví o žádných nových informacích nebo důkazech, které by se objevily od jednání Světové rady motoristického sportu, takže předpokládá, že u mezinárodního odvolacího soudu FIA budou nyní projednávány stejné materiály," uvedl tým v oficiálním prohlášení s tím, že je přesvědčený o opětovném osvobození.

Tajné dokumenty o monopostech Ferrari měl k dispozici bývalý šéfmechanik McLarenu Mike Coughlan. Když to vedení britského týmu zjistilo, okamžitě ho propustilo, ale obvinění ze špionáže se nezbavilo.

Mezinárodní federace uznala, že k úniku dat došlo, ale stáj zprostila viny kvůli nedostatku důkazů o tom, že právě informace z těchto materiálů pomohly McLarenu k aktuálnímu vedení v Poháru konstruktérů. V opačném případě by týmu hrozilo až vyloučení z mistrovství světa pro tento i příští rok.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace