Hlavní obsah

Duel Ferrari a McLarenu se stěhuje od soudů na trať

BUDAPEŠŤ

Od zeleného stolu na trať Hungaroringu se o víkendu při 11. závodu mistrovství světa formule 1 přesune souboj stájí McLaren a Ferrari. Poslední dva týdny totiž funkcionáři řešili případ špionáže, v němž byl tým McLaren sice nejprve osvobozen, ale případ z podnětu prezidenta mezinárodní federace FIA Maxe Mosleyho bude řešit odvolací soud. Při Velké ceně Maďarska však opět dojde na ryze sportovní souboj.

Článek

Na koni je obhájce titulu Fernando Alonso ze Španělska, vítěz minulého závodu v Německu. Dvojnásobný mistr světa má na vedoucího muže průběžného pořadí Brita Lewise Hamiltona, svého stájového kolegu z McLarenu, manko pouze dvou bodů a brousí si zuby na převzetí první pozice. V neděli se navíc dožije 26 let a rád by narozeniny oslavil vítězstvím. Navíc na okruhu, kde poprvé v kariéře jako dvaadvacetiletý vyhrál ještě s renaultem v roce 2003.

"V Německu to bylo skvělé vítězství a já doufám, že v Maďarsku prožiji stejné pocity," prohlásil Alonso a ujistil, že problémy týmu s obviněním ze špionáže se ho nedotknou. "Jak vyjedu na trať, na nic jiného nemyslím. Navíc tento okruh mám obzvlášť rád," připomněl své první vítězství. Je si prý vědom, že musí své soupeře porazit v kvalifikaci, neboť v Maďarsku se na nejpomalejším okruhu v seriálu velmi těžko předjíždí.

Dvaadvacetiletý nováček Hamilton prožil v Německu nejhorší závod své krátké kariéry. V sobotu v tréninku havaroval a do závodu nastoupil jen díky svolení lékařů. Tam se mu ale opět nedařilo a po kolizi poprvé v sezoně nevystoupil na stupně vítězů, ale ani nebodoval. "Jdu do závodu s čistou myslí," upozornil, že nezdar na něm nezanechal následky. "Mám dobrou šanci vrátit se zpátky, auto je skvělé," prohlásil Hamilton.

Odvetu za Německo, kde prohrál jen těsně, slibuje Alonsovi Felipe Massa z týmu Ferrari. Brazilec je za Španělem o devět bodů a chce jeho náskok sedm závodů před koncem mistrovství světa snížit. Navíc italská stáj má na McLaren v Poháru konstruktérů manko 27 bodů, což rovněž chce změnit jinak než obviněním ze špionáže, žalobami a hrozícím odebráním bodů.

Do konečného pořadí hodlá promluvit i druhý pilot ferrari Kimi Räikkönen z Finska, vítěz Velké ceny Maďarska z roku 2005, tehdy ještě s mclarenem. Minulý závod totiž nedokončil a špička mu uniká.

Poslední vítěz maďarské Grand Prix Brit Jenson Button tuší, že loňský senzační výsledek a první výhru pro Hondu v historii na mokré trati letos v očekávaném parnu jen těžko zopakuje. V tomto roce má totiž na kontě jediný bod. "Letos to bude jiný závod, ale věříme v určitý progres, udělali jsme za dva týdny teď krok kupředu," věřil Button, že v Budapešti alespoň zaboduje.

Pořadí MS (po 10 ze 17 závodů)
1. Hamilton (Brit./McLaren) 70, 2. Alonso (Šp./McLaren) 68, 3. Massa (Braz./Ferrari) 59, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 52, 5. Heidfeld (Něm./BMW) 36, 6. Kubica (Pol./BMW) 24, 7. Fisichella (It./Renault) 17, 8. Kovalainen (Fin./Renault) 15, 9. Wurz (Rak./Williams) 13, 10. Webber (Austr./Red Bull) 8.
Pohár konstruktérů
1. McLaren-Mercedes 138, 2. Ferrari 111, 3. BMW-Sauber 61, 4. Renault 32, 5. Williams-Toyota 18, 6. Red-Bull-Renault 16, 7. Toyota 9, 8. Super-Aguri-Honda 4, 9. Honda 1.

Reklama