Hlavní obsah

Alonso byl potrestán poklesem o pět míst na startu VC Maďarska

BUDAPEŠŤ

Obhájce titulu mistra světa F1 Fernando Alonso byl za kontroverzní manévr v závěru sobotní kvalifikace na VC Maďarska potrestán poklesem o pět míst na startu a v neděli odpoledne tak vyjede na trať z šesté pozice. Tým McLaren pak v závodu na Hungaroringu nebude moci podle rozhodnutí komisařů získat žádné body do Poháru konstruktérů, v němž vede o 27 bodů před stájí Ferrari.

Článek

Vedení McLarenu se proti tomuto postihu odvolalo, mezinárodní automobilová federace FIA o něm podle vyjádření své mluvčí definitivně rozhodne v příštích týdnech. Na Alonsovo postavení na nedělním startu nemá odvolání McLarenu žádný vliv.

McLaren nesouhlasí s tím, jak traťoví komisaři posoudili situaci. "Nevěříme, že jsou nálezy komisařů a tvrdý trest uvalený na tým přiměřené. Naše usilovná snaha zachovat v týmu duch fair play a rovnost byla špatně pochopena," vysvětlil McLaren v oficiálním prohlášení.

Z podobného důvodu byl o pět míst dozadu na startovním roštu odsunut také Ital Giancarlo Fisichella, původně v kvalifikaci osmý. Podle verdiktu komisařů překážel v kvalifikaci Sakonu Jamamotovi.

Dvojnásobný světový šampión Alonso si pomohl k prvenství v kvalifikaci manévrem, při němž si prodloužil zastávku v depu a zdržel tak Brita Lewise Hamiltona, svého týmového kolegu, ale zároveň i největšího rivala. Ten už nestihl zajet měřené letmé kolo a přišel o možnost překonat vedoucí čas španělského pilota.

McLarenu se nebudou započítávat body do Poháru konstruktérů

Komisaři závodu po několikahodinovém vyšetřování nejprve večer vydali oficiální výsledky kvalifikace, v nichž Alonso stále figuroval na prvním místě. Posléze však v tiskové zprávě informovali o postihu pro McLaren i pro jeho španělského jezdce, který podle nich Hamiltonovo zpoždění zavinil.

Podle vysvětlení britské stáje Alonso čekal, až se uvolní místo na trati. Komisaři však tyto argumenty neuznali, protože zjistili, že v době vydání pokynu čekat byly na okruhu jen čtyři monoposty, všechny s výjimkou vozu Fina Kimiho Räikkönena přitom zamířily do boxů.

"Manévr týmu (McLaren) v závěru kvalifikace nebyl v souladu se zájmy soutěže ani celého motoristického sportu. Týmu se za maďarskou Velkou cenu nebudou počítat žádné body do Poháru konstruktérů, pokud nějaké získá," uvedli komisaři ve svém prohlášení.

McLaren: Viníkem celé situace je Hamilton!

Z prvního místa tak v Budapešti odstartuje vedoucí muž MS Hamilton, do první řady se spolu s ním postaví Němec Nick Heidfeld z týmu BMW-Sauber. Hungaroring je přitom znám jako trať, na které se dá jen velmi obtížně předjíždět.

Televizní záběry ukázaly, že Alonso během čekání v boxech sledoval očima svého fyzioterapeuta a čekal na pokyn. Sám španělský pilot tvrdil, že Hamiltonovi nepřekážel schválně, údajně dostal od vedení McLarenu pokyn zůstat v depu déle. "V každé kvalifikaci se stojí a čeká. Někdy deset sekund, jindy pět, jindy pětačtyřicet jako třeba při první dnešní zastávce," hájil se na tiskové konferenci.

Vedení stáje uvedlo, že tím, kdo celou situaci zavinil, byl Hamilton, který předtím nerespektoval udělené pokyny. "Měl zpomalit, ale byl neústupný a neudělal to," prohlásil šéf týmu Ron Dennis.

Výsledky kvalifikace po verdiktech komisařů:
1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:19,781, 2. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) 1:20,259, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:20,410, 4. Rosberg (Něm./Williams-Toyota) 1:20,632, 5. Schumacher (Něm./Toyota) 1:20,714, 6. Alonso (Šp./McLaren) 1:19,674, 7. Kubica (Pol./BMW-Sauber) 1:20,876, 8. Trulli (It./Toyota) 1:21,206, 9. Webber (Austr./Red Bull) 1:21,256, 10. Coulthard (Brit./Red Bull) 1:20,718.

Reklama

Související témata: