Hlavní obsah

Alonsovy dny v McLarenu jsou prý sečteny

PRAHA

Španělský pilot formule 1 Fernando Alonso je prý po kontroverzním víkendu v Maďarsku na cestě z týmu McLaren. Události na Hungaroringu podle britských médií výrazně prohloubily nespokojenost dvojnásobného mistra světa ve stáji Rona Dennise a Alonso bude chtít v příští sezóně usednout do jiného kokpitu.

Článek

Stáj McLaren, která se ztěžka vyrovnává s obviněním ve špionážní aféře v týmu Ferrari, musela v Maďarsku řešit další problém. Lídr světového šampionátu Lewis Hamilton během sobotní kvalifikace nesplnil taktický příkaz a neuvolnil Alonsovi místo na trati. Tím, že se španělský jezdec pohyboval až za ním, naboural britský mladík plánovanou kvalifikační strategii McLarenu. A Alonso jej ztrestal po svém: v závěru finální části boje o startovní rošt zablokoval svého parťáka v boxech, znemožnil mu absolvovat poslední měřené kolo a připravil jej o možnost získat pole position.

Manévr obhájce titulu ale neušel pozornosti komisařů FIA a Alonso byl potrestán posunem o pět míst na startu dozadu. Do jedenáctého závodu sezóny tak odstartoval z prvního místa Hamilton a bez potíží si dojel pro třetí vítězství v sezóně. Atmosféra v McLarenu se tím ale příliš neohřála. Naopak. Vztahy mezi Alonsem a Hamiltonem ještě nebyly tak napjaté jako nyní a oba piloti prý mezi sebou od soboty nepromluvili.

Briatore údajně přestal jednat s Fisichellou 

Španělský pilot vedle Dennisova chráněnce nikdy nezářil nadšením, ale po víkendu v Maďarsku v něm prý uzrálo přesvědčení McLaren po letošní sezóně opustit. „Svým blízkým se ještě před prvním závodem sezóny svěřil, že v týmu nemá péči odpovídající dvojnásobnému mistru světa,“ citoval deník Guardian zdroj z ostře sledovaného týmu. „Jeho přesvědčení po událostech v Maďarsku ještě zesílilo. Za těchto okolností by se mohl na konci sezóny vyvázat ze smlouvy a vrátit se do Renaultu. Nebo si dát na rok pauzu,“ píše britský list.

Podle Guardianu navíc Alonso, který má v týmu smlouvu do konce sezóny 2008 s odhadovaným platem přes 30 miliónů dolarů ročně, nemůže očekávat změnu k lepšímu, protože tým tradičně ctí rovnoprávnost mezi jezdci. „Ron (Dennis) nebude po pětadvaceti letech měnit způsob, jakým tým řídí, jen proto, aby to vyhovovalo Alonsovi. Pokud chce Fernando vyhrávat, tak musí mezi soupeře započítat především svého parťáka,“ uvedl v deníku zdroj z McLarenu.

Sám Alonso se bezprostředně po závodu v Maďarsku úvahám o své budoucnosti raději vyhnul. "Nevím," odpověděl skleslým hlasem na přímý dotaz španělského deníku Marca, zda uvažuje o odchodu z Mclarenu.

Nejmladší světový šampión formule 1 v historii se upsal britské stáji po sezóně 2005, plných šestnáct měsíců před tím, než usedl do kokpitu se stříbrnými šípy. Jeho rozhodnutí odejít z Renaultu tehdy rozvířilo atmosféru ve francouzském týmu, Španěl ale uklidnil vztahy tím nejlepším možným způsobem, když se v následující sezóně rozloučil mistrovským titulem. A dveře do Renaultu má prý stále otevřené. Alespoň podle deníku Daily Telegraph přerušil šéf stáje Flavio Briatore jednání o nové smlouvě s Giancarlem Fisichellou a čeká na vývoj situace.

Reklama

Související témata: