Hlavní obsah

Tréninky formule 1 v Abú Zabí patřily Bottasovi

Aktualizováno

Páteční tréninky na poslední závod sezony formule 1 Velkou cenu Abú Zabí ovládl Valtteri Bottas. Před Maxem Verstappenem z Red Bullu vyhrál úvodní sekci o půl sekundy, třetí byl se ztrátou přes šest desetin již jistý mistr světa a druhý pilot Mercedesu Lewis Hamilton. Bottasův kolega se ve druhé rychlejší části, která se už jela za podobných podmínek jako večerní závod, zlepšil a stáj Mercedes obsadila první dvě místa.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Valtteri Bottas během prvního téninku v Abú Zabí.

Článek

Bottas před dvěma týdny závod v Brazílii nedokončil a do Spojených arabských emirátů přijel s novým motorem, se kterým zaznamenal v odpoledním tréninku čas 1:36,256. Kvůli překročení povoleného limitu pohonných jednotek má už nyní jistotu, že do nedělního závodu odstartuje z posledního místa.

Bottas porazil Hamiltona o tři desetiny a o nejrychlejší čas dne ho nepřipravila ani kolize s Romainem Grosjeanem z Haasu. Kvůli nehodě byl trénink asi na sedm minut přerušen, oba vozy byly značně poškozeny. "Najel do mě a nenechal mi ani trochu místa," řekl Bottas.

Na třetí a čtvrté příčce se seřadili jezdci Ferrari a vylepšili dojem z úvodního tréninku. Charles Leclerc ztratil necelé čtyři desetiny, zatímco Sebastian Vettel, který do Spojených arabských emirátů dorazil po narození syna se zpožděním, ztratil 435 tisícin.

Dopoledne se Ferrari nedařilo a Leclerc byl se ztrátou 2,3 sekundy sedmý a Vettel měl na pátém místě o 1,9 sekundy pomalejší čas než vítěz. V závěru navíc poškodil vůz po nárazu do bariéry a trénink byl o pár minut dřív ukončen. Ještě před tím byla úvodní část na zhruba patnáct minut přerušena kvůli úniku oleje z renaultu Daniela Ricciarda.

Tréninky na Velkou cenu Abú Zabí, závěrečný závod mistrovství světa vozů formule 1:
První trénink:
1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:36,957
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,535
3. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,634
4. Albon (Thaj./Red Bull) -1,127
5. Vettel (Něm./Ferrari) -1,949
6. Grosjean (Fr./Haas) -2,189
Druhý trénink:
1. Bottas 1:36,256
2. Hamilton -0,310
3. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,386
4. Vettel -0,435
5. Verstappen -0,551
6. Albon -1,032

Reklama

Související témata: