Hlavní obsah

V Turecku vyrazí z pole position Massa ve ferrari

ISTANBUL

Obhájce prvenství Brazilec Felipe Massa bude mít nejvýhodnější pozici na startu nedělní Velké ceny Turecka formule 1. Pilot Ferrari letos už popáté a poosmé v kariéře vyhrál kvalifikaci, v Istanbulu v sobotu porazil o 44 tisícin vedoucího muže seriálu Lewise Hamiltona, jehož McLaren bude stát vedle Brazilce rovněž v první řadě.

Článek

Obdobné složení bude mít i druhá řada - třetí v kvalifikaci skončil Kimi Räikkönen ve ferrari a až čtvrtý obhájce titulu Fernando Alonso v mclarenu. "Byla to těsná kvalifikace, obrovský boj. A v závodě to bude stejně vyrovnané," řekl Massa, který před rokem v Turecku rovněž vyhrál kvalifikaci a po premiérové pole position v životě i závod.

Alonso bude mít při svém jubilejním 100. startu přímo před sebou týmového kolegu a rivala Hamiltona. "Není to zrovna optimální výchozí pozice, ale i tak můžu vyhrát," řekl Španěl a připustil, že si pro kvalifikaci chybně vybral příliš tvrdé pneumatiky. "Bylo to moje rozhodnutí a trochu loterie," přiznal.

S britským týmovým kolegou měl ve čtvrtek schůzku, na níž jim týmové vedení nařídilo po předchozích vyhrocených situacích z maďarské GP zakopat válečnou sekeru. Přesto si Alonso před závodem postěžoval na menší podporu týmu. "Dal jsem jim hodně, a nevidím, že by mi něco vraceli," nechal se slyšet Alonso.

Na trati si ale dnes oba piloti šli z cesty. "Dohodli jsme se, že všechna strategická rozhodnutí padnou už před kvalifikací, a ne během ní. Fungovalo to," řekl Hamilton.

Souboj zbytku světa vyzněl dnes pro stáj BMW-Sauber a piloty Roberta Kubicu a Nicka Heidfelda. Nedělní dvanáctý závod MS začne ve 14:00, Hamilton před ním vede pořadí o sedm bodů před Alonsem a o dvacet před Räikkönenem.

Výsledky - kvalifikace:
1. Massa (Braz./Ferrari) 1:27,329, 2. Hamilton (Brit./McLaren) 1:27,373, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:27,546, 4. Alonso (Šp./McLaren) 1:27,574, 5. Kubica (Pol./BMW) 1:27,772, 6. Heidfeld (Něm./BMW) 1:28,037, 7. Kovalainen (Fin./Renault) 1:28,491, 8. Rosberg (Něm./Williams) 1:28,501, 9. Trulli (It./Toyota) 1:28,740, 10. Fisichella (It./Renault) 1:29,322.

Reklama

Související témata: