Hlavní obsah

Šéf McLarenu Dennis dal Alonsovi ultimátum

ISTANBUL/PRAHA

Napjaté vztahy ve stáji McLaren mezi mistrem světa Fernandem Alonsem a nováčkem Lewisem Hamiltonem, který je lídrem formule 1, byly oficiálně urovnány a oba jezdci už spolu zase mluví, ale ze zákulisí pronikly zprávy, že šéf týmu Ron Dennis dal španělskému jezdci ultimátum. „Ještě jedno porušení týmových pravidel a dostaneš okamžitě padáka,“ měl říci Alonsovi šéf McLarenu.

Článek

Bývalý manažer této stáje Pavel Turek, který má v F1 stále velmi dobré kontakty, potvrzuje, že slyšel zvěsti o Dennisově razantním zásahu. „Nemohu k nim říct nic konkrétního, protože za mého devítiletého působení McLaren takový problém neřešil, navíc šéf týmu si velmi hlídá a tvrdě trestá únik informací. Jak ale znám Dennise, Alonsa by klidně vyhodil. Loni se také s problematickým Montoyou, lidově řečeno, nemazal a propustil ho v průběhu šampionátu. Jestliže dal Alonsovi ultimátum, pak má určitě i řešení pro tento krajní případ,“ řekl Turek.

Vyrovnaná dvojice ambiciózních jezdců v silném týmu, bojujícím o tituly, znamená pro McLaren potíže. Oba chtějí být jedničkou a vynucují si lepší podmínky než má kolega. Dlouholetý šéf týmu Dennis ale důsledně vyznává rovné postavení jezdců, což viditelně nevoní Alonsovi, a vše vyvrcholilo minule při kvalifikaci v Maďarsku, kdy zůstal déle v boxech jen proto, aby mechanici nestihli obsloužit jeho kolegu Hamiltona a ten nemohl překonat jeho čas. Za to byl pak Španěl potrestán posunutím dozadu na startovním roštu.

Idyla byla mezi Häkkinenem a Coulthardem

Podobně přehnanou řevninost mezi jezdci uvnitř jednotlivých stájí už formule 1 zažila, v McLarenu se na začátku 90. let doslova nenáviděli Alain Prost a Ayrton Senna, až nakonec Francouz odešel. Frank Williams zase ve svém týmu tlumil vášně Nelsona Piqueta a Nigela Mansella, a Ferrari možná i proto v minulosti pečlivě určovalo, kdo je v týmu dvojka, která se musí podřídit.

Vyprávět by o tom mohl Rubens Barrichello, který dělal často nosiče vody Michaelu Schumacherovi. Letos je však duo Räikkönen, Massa zatím v klidu, i když není úplně jasně stanoveno, kdo je jedničkou. „To se určuje často až po polovině sezóny podle vývoje v šampionátu jezdců,“ vysvětluje Turek.

Přímo idylická byla naopak dvojice McLarenu Häkkinen, Coulthard, která spolu odjela bez problémů 99 závodů. „Oba to jsou bezkonfliktní typy,“ naznačil důvod Turek. „Na dovolenou jsme spolu nejezdili, ale vyhověli jsme si a domluvili se. Prvotní byl vždy zájem týmu a jeho image. Vnitřní spory nejsou dobrou reklamou,“ dodal David Coulthard.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články