Hlavní obsah

Räikkönen chce v Monze navázat na Schumacherovy úspěchy

PRAHA/MONZA

První závod v Itálii v domácích barvách Ferrari chce při nedělním 13. dílu letošního ročníku mistrovství světa vozů formule 1 proměnit ve vítězství Kimi Räikkönen. Finský pilot však očekává těžký souboj zejména se stájovým kolegou Felipem Massou z Brazílie, s nímž v minulém závodu prohrál. Při Velké ceně Itálie na rychlém okruhu v Monze, nejstarším v seriálu, chce Fin ukázat, že je kvalitním nástupcem v Itálii oblíbeného Michaela Schumachera.

Článek

V průběžném pořadí MS stále vede nováček Lewis Hamilton z Británie se ziskem 84 bodů, jeho stájový kolega a obhájce mistrovského titulu Fernando Alonso ze Španělska je se ztrátou pěti bodů druhý. Piloti Ferrari, kteří jsou na třetím a čtvrtém místě s 69 (Massa) respektive 68 body (Räikkönen) by rádi manko právě v Itálii stáhli. Do konce šampionátu totiž zbývá už jen pět závodů, mistrovství světa tak vstupuje do rozhodující fáze.

Všichni čtyři adepti na titul vyhráli po třech závodech a příští Velká cena a také další závod o týden později v Belgii zřejmě nastíní jejich šance. "Nejbližší závody budou klíčové," konstatoval Räikkönen. "Nemůžeme si nyní dovolit chybovat. Tým se nám s Felipem věnuje na 110 procent, takže my musíme porážet soupeře a pokaždé získat víc bodů než oni," dodal.

Ferrari loni v Itálii slavilo Schumacherovo devadesáté vítězství v kariéře, ale zároveň oznámilo odchod německého sedminásobného mistra světa z kolotoče formule 1 a angažování Räikkönena. Italský tým vyhrál na trati v Monze čtyřikrát v posledních pěti letech, finský pilot byl loni druhý ještě v kokpitu McLarenu.

Právě tato stáj vede v Poháru konstruktérů o 11 bodů před Ferrari, ale stále nezažehnala hrozbu trestu kvůli obvinění ze špionáže. "Já se soustředím na boje na dráze," řekl finský závodník, jenž nehodlá dělat závěry o formě soupeřů ani po pátečním tréninku. "Až během kvalifikace se uvidí, jak na tom každý je," uvedl a už se těšil na podporu fanoušků. "Jsem na tifosi zvědavý, už se těším na vlajky se vzepřeným koněm ve vzduchu," řekl.

Alonso na Monzu nevzpomíná rád 

Pro Alonsa není okruh poblíž Milána místem dobrých vzpomínek, neboť byl loni po kolizi s Massou odsunut na startovním roštu o pět míst dozadu a závod nakonec vinou problémů s motorem nedokončil. "Na loňský rok raději nevzpomínám, letos to snad bude jinak. Monza je specifický okruh, bude to o vysokých rychlostech," prohlásil.

„Minulý týden jsme ale v Monze testovali a data, která jsme dostali, nás naplňují optimismem. Nebylo by špatné zažehnat neblahé vzpomínky vítězstvím,“ dodal obhájce mistrovského titulu.

Stav MS (po 12 ze 17 závodů)
1. Hamilton (Brit./McLaren-Mercedes) 84 bodů, 2. Alonso (Šp./McLaren-Mercedes) 79, 3. Massa (Braz./Ferrari) 69, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 68, 5. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) 47, 6. Kubica (Pol./BMW-Sauber) 29, 7. Kovalainen (Fin./Renault) 19, 8. Fisichella (It./Renault) 17, 9. Wurz (Rak./Williams) 13, 10. Rosberg (Něm./Williams) 9.
Pohár konstruktérů
1. McLaren-Mercedes 148, 2. Ferrari 137, 3. BMW-Sauber 77, 4. Renault 36, 5. Williams 22, 6. Red Bull 16.

Reklama

Související témata: