Hlavní obsah

FIA potvrdila, že ve špionážní kauze figurují i piloti McLarenu

MONZA

Mezinárodní automobilová federace FIA podezřívá piloty McLarenu, že měli důkazy, které by mohly usvědčit jejich tým ve špionážní aféře s Ferrari. Všechny stáje mistrovství světa o tom informoval prezident FIA Max Mosley prostřednictvím dopisu, který během Velké ceny Itálie viděli redaktoři agentury Reuters.

Článek

"FIA byla informována o podezření, že jeden nebo více pilotů McLarenu vlastní, nebo donedávna vlastnili, písemné důkazy související s tímto případem," uvedl Mosley.

Prezident FIA zároveň vyzval všechny tři piloty McLarenu - tedy Lewise Hamiltona, Fernanda Alonsa a testovacího jezdce Pedra de la Rosu - ke spolupráci při vyšetřováni. Mosley je ujistil, že podle regulí formule jedna nebude proti nim vzneseno žádné obvinění, pokud budou spolupracovat. "Pokud ale později vyjde na světlo, že jste zatajili nějakou informaci týkající se případu, vyvodíme z toho vážné důsledky," napsal Mosley v dopise třem jezdcům McLarenu.

Vedení světového motoristického sportu tak potvrdilo spekulace, s nimiž ve čtvrtek přišla internetová verze motoristického časopisu "auto motor und sport". FIA však konkrétní jména neuvedla, zatímco magazín napsal, že testovací pilot Pedro de la Rosa prostřednictvím e-mailu předával tajné informace o monopostech Ferrari dvojnásobnému mistru světa Fernandu Alonsovi.

Bývalý šéfmechanik McLarenu Mike Coughlan měl k dispozici tajné dokumenty o monopostech Ferrari. Když to vedení britského týmu zjistilo, okamžitě ho propustilo, ale obvinění ze špionáže se nezbavilo.

Světová rada motoristického sportu v červenci Mclaren osvobodila kvůli nedostatku důkazů o tom, že právě informace z materiálů získaných z Ferrari pomohly stáji k aktuálnímu vedení v Poháru konstruktérů. Prezident mezinárodní federace FIA však podal odvolání, které se mělo řešit 13. září. Nakonec se však za týden znovu sejde kompletní Světová rada motoristického sportu, protože se objevily nové důkazy.

Reklama

Související témata: