Hlavní obsah

Alonso prý předal FIA důkazy o špionážní aféře McLarenu

Fernando Alonso vyhověl požadavku Mezinárodní automobilové federace (FIA) a poskytl jí informace týkající se špionážní aféry, v níž je obviněna jeho stáj McLaren. Uvedl to v sobotu italský deník La Repubblica. "Udělal jsem jenom to, co bylo nezbytné," řekl dvojnásobný mistr světa formule jedna, který předal důkazy na základě požadavku prezidenta FIA Maxe Mosleyho.

Článek

Ten vyzval všechny tři piloty McLarenu - tedy Lewise Hamiltona, Alonsa i testovacího jezdce Pedra de la Rosu - ke spolupráci při vyšetřování. Mosley je ujistil, že podle regulí proti nim nebude vzneseno žádné obvinění, pokud budou spolupracovat.

Alonso se rozhodl Mosleymu vyhovět. "Dostal jsem dopis 31. srpna a informoval jsem (šéfa McLarenu) Rona Dennise. Neměl radost. Musel jsem odpovědět, protože jsem součástí tohoto světa," uvedl španělský pilot, který je v novém týmu ve stínu lídra šampionátu Hamiltona.

Není jasné, zda zbývající oslovení piloti McLarenu rovněž vypovídali. Hamilton prohlásil, že ho tato kauza nezajímá. Na druhou stranu v ní zřejmě figuruje De la Rosa, který podle motoristického časopisu "auto motor und sport" prostřednictvím e-mailu předával Alonsovi tajné informace o monopostu Ferrari.

Šéf McLarenu Dennis je vyšetřován

Ty měl k dispozici bývalý šéfmechanik McLarenu Mike Coughlan. Když to vedení britského týmu zjistilo, okamžitě ho propustilo, ale obvinění ze špionáže se nezbavilo.

Světová rada motoristického sportu v červenci McLaren osvobodila kvůli nedostatku důkazů o tom, že právě informace z materiálů získaných z Ferrari pomohly stáji k aktuálnímu vedení v Poháru konstruktérů. Prezident mezinárodní federace FIA však podal odvolání, které se mělo řešit 13. září.

Nakonec se však v tomto termínu znovu sejde kompletní Světová rada motoristického sportu, protože se objevily nové důkazy. Není jasné, zda pocházejí od pilotů McLarenu, nebo od šéfů ostatních stájí, které Mosley rovněž vyzval ke spolupráci.

O špionážní aféru se už zajímají i italské úřady. Prokuratura v Modeně podle agentury ANSA začala vyšetřovat šéfa stáje McLaren Rona Dennise. Vedle něj se státní zastupitelství zajímá ještě o dva další, zatím nejmenované pracovníky britské stáje. Všichni tři jsou údajně podezřelí z podvodu, porušení průmyslového tajemství a zpronevěry.

Reklama

Související témata: