Hlavní obsah

McLaren obvinil italské úřady ze snahy rozhodit tým

Vedoucí tým Poháru konstruktérů formule jedna McLaren obvinil italské úřady ze snahy rozhodit tým před sobotní kvalifikací na Velkou cenu Itálie v Monze. Prokuratura totiž právě v sobotu oznámila, že vůči pracovníkům britské stáje včetně týmového šéfa Rona Dennise zahájila vyšetřování kvůli špionážní aféře.

Článek

McLaren, který je podezřelý ze zneužití nelegálně získaných tajných materiálů o monopostu konkurenčního Ferrari, zpochybnil načasování tohoto kroku.

"Včera nás kontaktovaly italské úřady, ale nebyli jsme z ničeho obviněni. Máme silné podezření, že povaha a načasování tohoto nikoliv nezbytného kontaktu těsně před startem kvalifikace měly za účel narušit naše přípravy na tuto důležitou část závodu a před čtvrtečním jednáním Světové rady motoristického sportu," uvedl v neděli McLaren v oficiálním prohlášení.

Tajné dokumenty Ferrari měl k dispozici někdejší šéfmechanik McLarenu Mike Coughlan. Když to vedení britského týmu zjistilo, okamžitě ho propustilo, ale obvinění ze špionáže se nezbavilo. Světová rada motoristického sportu v červenci tým osvobodila, ale prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley se proti verdiktu odvolal.

Pak se však objevily nové důkazy a nakonec se ve čtvrtek nebude projednávat odvolání, ale znovu zasedne kompletní světová rada. McLarenu v nejhorším případě hrozí vyloučení z tohoto i příštího ročníku mistrovství světa.

Reklama

Související témata: