Hlavní obsah

Alonsa nezajímá Pohár konstruktérů, chce titul pro sebe

LONDÝN

Fernando Alonso se koncentruje především na to, aby potřetí za sebou získal titul mistra světa ve formuli jedna. Vítězství stáje McLaren v Poháru konstruktérů pro něj není prioritou. Španělský pilot vyhrál nedělní Velkou cenu Itálie v Monze a v průběžném pořadí šampionátu snížil náskok britského týmového kolegy Lewise Hamiltona na pouhé tři body.

Článek

"Pohár konstruktérů z pohledu jezdce nehraje takovou roli. Získal jsem dva tituly mistra světa a dvakrát jsem byl členem vítězného týmu v Poháru konstruktérů, takže vím, jak si to lidé užívají. Ale celý život tvrdím, že titulu mezi jezdci dávám na stupnici od nuly do deseti deset bodů, zatímco Poháru konstruktérů osm. Pro mě to není to samé," uvedl Alonso v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Oba tituly získal ve stáji Renault, odkud pak přestoupil do McLarenu. Tam v konkurenci výjimečně úspěšného nováčka Hamiltona nemá jasně danou pozici týmové jedničky a spekuluje se, že v novém působišti není spokojený. Údajně je navíc zapleten do špionážní aféry McLarenu, kvůli níž hrozí britskému týmu tvrdý trest. Na výzvu prezidenta Mezinárodní automobilové federace FIA Maxe Mosleyho sám předal důkazy týkající se případu získání a zneužití tajných dokumentů o monopostu Ferrari.

Stranil se týmu 

V Monze bylo Alonsovo chování pod drobnohledem. Pozorovatelé si všimli, že se straní svého týmu. Zatímco po předchozích vítězných závodech hned za cílem zamířil k bariéře, aby úspěch oslavil s pracovníky stáje, tentokrát to neudělal. "Tady v Monze jsme byli moc rychlí, a kdybych se dostal blízko k nim, tak by na ně šlo moc zplodin. Je to tady nebezpečnější než kdekoliv jinde," komentoval Alonso na tiskové konferenci své chování. Ohlasem byl smích.

Stáj McLaren v neděli oslavila double na domácí trati největšího rivala Ferrari, ale oslavy se nekonají. Britský tým s obavami očekává další jednání Světové rady motoristického sportu o špionážní kauze. V případu se objevily nové důkazy, takže i když byl McLaren v červenci osvobozen, hrozí mu tvrdý trest. Možné je až vyloučení týmu z mistrovství světa pro tento a příští rok.

Skandál může poškodit celou formuli jedna. "Může to formuli jedna připravit o nějaké obchody. Snad ne, ale je to ve všech novinách po většinu týdne. Mám trochu obavy, že pokud by to trvalo dlouho, mohlo by to odradit současné sponzory F1, nebo ty, kteří se do formule jedna chystají," uvedl majitel jedné ze stájí Frank Williams.

Trojnásobný mistr světa Jackie Stewart se obává, že by špionážní aféra mohla mít na formuli podobný dopad jako doping na cyklistickou Tour de France. Ztráta sponzorů by pak mohla mít dalekosáhlé důsledky. "Tento sport od základů stojí na své finanční struktuře," poznamenal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články