Hlavní obsah

McLaren zaplatí za špionáž 100 miliónů dolarů a přijde o body

PRAHA

Tým McLaren-Mercedes byl za špionáž u konkurenční stáje Ferrari potrestán rekordní pokutou ve výši sta miliónů dolarů (asi dvě miliardy korun). Ve čtvrtek o tom rozhodla Světová rada sportovního motorismu v Paříži. Navíc bude McLaren v nové sezóně pod technickou kontrolou Mezinárodní automobilové federace FIA. Verdikt si přímo v Paříži vyslechl šéf týmu Ron Dennis.

Článek

Trest před nedělní GP Belgie znamená, že v MS jezdců vede nadále Hamilton s 92 body před Alonsem (89) a Räikkönenem z Ferrari (74). Zato v Poháru konstruktérů přišel Mclaren o 166 bodů, takže aktuálně vede Ferrari (143) před BMW (86) a Renaultem (38).

„Až do odpoledne právníci vyslýchali svědky, což zabralo několik hodin. Po shrnutí všech dokumentů Rada další hodiny zvažovala všechna pro i proti, přitěžující i polehčující okolnosti. Byl dodržen slib, že jezdci, kteří při vyšetřování spolupracovali, s FIA, nebudou potrestáni,“ řekl Právu první postřehy z jednání generální sekretář Federace automobilového sportu Autoklubu ČR Radovan Novák, který je členem nejvyšší světového sportovního motoristického orgánu. Dopoledne se objevily dokonce informace, že McLaren bude vyloučen z F1 na roky 2007 a 2008. Ty se ukázaly jako nepravdivé.

Objevují se i další spekulace

„Celá ta aféra poškozuje formuli 1 a vrhá na ni špatné světlo. Už nyní se objevují další spekulace, které jsou někteří ochotni podložit důkazy, že špionáž se netýkala jen McLarenu a Ferrari a několika zainteresovaných lidí, ale týká se i více týmů. Pro McLaren to znamená už nyní velkou finanční ztrátu. Ztracen je pro něj i Pohár konstruktérů. Přijde přibližně o dalších sto miliónů dolarů, protože nedostane peníze z televizních a reklamních práv. Navíc se od něj mmohou odvrátit i někteří sponzoři. Pro Alonsa, jehož vztahy se šéfem týmu Dennisem nejsou ideální, to znamená, že se může bez problémů vyvázat ze smlouvy a odejít,“ řekl Právu Pavel Turek, který byl téměř deset let jedním z manažerů stáje McLaren-Mercedes.

Informace o některých technických datech od Ferrari k Mclarenu měly proudit především mezi dvojicí inženýrů Mike Coughlanem a Nigelem Stepneym. Jakmile  se špionážní aféra dostala před Světovou radu, šéf McLarenu Ron Dennis Coughlana vyhodil. V červenci byl McLaren pro nedostatek důkazů ještě osvobozen, ale poté, co se objevily další a po slibu beztrestnosti emaily o určitých technických datech potvrdili i jedzci McLarenu, včetně testovacícho de la Rosi, Světová rada motorismu vynesla ve čtvrtek tvrdý verdikt. McLaren se podle informací z Paříže odvolá.

Chronologie špionážní aféry mezi týmy F1 Ferrari a McLaren:
21. června - Vedení Ferrari obvinilo svého zaměstnance Nigela Stepneyho ze sabotáže. Před Velkou cenou Monaka měl do nádrží monopostů nasypat neznámý bílý prášek.
3. července - Stepney dostal u Ferrari výpověď. Zároveň se objevila informace, že uniklo z Ferrari 780 stránek tajných dat, která měl ve svém držení tehdejší šéfdesignér McLarenu Mike Coughlan. Ty mu měl dát právě Stepney, se kterým se dobře znal již ze společného působení u Benettonu. Také Coughlan byl v McLarenu postaven mimo službu.
12. července - Mezinárodní automobilová federace (FIA) oznámila, že se bude celou kauzou zabývat. Stáj McLaren vyjádřila nad všemi obviněními velké rozhořčení.
26. července - Světová rada automobilového sportu shledala McLaren vinným z držení tajných dat. Jelikož se však neprokázalo jejich zneužití, tým potrestán nebyl.
31. července - Šéf FIA Max Mosley podal odvolání a poslal případ před odvolací soud.
5. září - FIA oznámila, že k případu dostala nové důkazy a opět svolala Světovou radu automobilového sportu.
7. září - FIA zveřejnila dopis určený pilotům, ve kterém jim za svědectví proti jejich týmu slibuje beztrestnost. V opačném případě jim však hrozí tvrdými postihy.
13. září - Světová rada automobilového sportu potrestala McLaren odečtením všech bodů v Poháru konstruktérů z této sezóny a pokutou 100 miliónů dolarů.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint