Hlavní obsah

Italům vadí, že nebyli potrestáni i jezdci McLarenu

Přestože stomiliónová pokuta pro stáj McLaren je suverénně nejvyšším finančním postihem v historii formule 1, v Itálii vzbudila sankce za údajné zneužití technických dat konkurenčního Ferrari vlnu nevole. Tamním médiím se nelíbí především ta část trestu, která má dopad na výsledky - odebrání bodů v Poháru konstruktérů sice znamená takřka jistý titul pro Ferrari, jezdci McLarenu však zůstali nepostiženi a dál k prvenství v individuálním šampionátu.

Článek

Pilotům Lewisi Hamiltonovi a Fernandu Alonsovi zůstaly body zachovány díky spolupráci s federací FIA při vyšetřování kauzy a nic jim nebrání, aby si to v závěrečných čtyřech závodech rozdali o titul. "Tento verdikt je vtip. McLaren je potrestaný pouze v Poháru konstruktérů. Tím překonala FIA i náš fotbalový skandál," napsal deník Tuttosport, který připomněl nedávnou rozsáhlou korupční aféru v italské lize.

FIA myslí jen na peníze

Corriere della Sera považuje verdikt za pokrytecký. "Černý den pro sport a pro všechny, kdo si mysleli, že ve formuli jedna existuje nějaká etika. Nic horšího nemohla FIA vymyslet. Chtěli zachránit image formule jedna a probíhající mistrovství světa, takže potrestali jen tým. Ale nedosáhli jsme žádné spravedlnosti. Lidé, kteří řídí formuli jedna, myslí jen na peníze," uvedl list. "McLaren - vinen! Tvrdý trest, ale ne zase tak úplně tvrdý. Ale alespoň lze ode dneška dýchat ve formuli 1 čistý vzduch," píše Gazzetta dello Sport.

Alonso zachráněn

Ve Španělsku se na případ dívají z pohledu svého reprezentanta, obhájce titulu Alonsa. "McLaren k.o., Alonso zachráněn," napsal El Mundo. Sportovní deník Marca na rozdíl od italských médií považuje verdikt za spravedlivý. "Obří trest pro 'přátele' Fernanda Alonsa. Nakonec se stalo, co všichni očekávali, co se zdálo logické a s čím jsou všichni spokojeni," uvedl.

Deník As se domnívá, že dvojnásobný mistr světa má nyní šanci předčasně opustit McLaren, kde se mu v ostré konkurenci nováčka a lídra šampionátu Lewise Hamiltona příliš nelíbí. "Alonso je zachráněn. Pro něj verdikt znamená, že se mu nyní otevřely dveře, aby se mohl zbavit své smlouvy u McLarenu."

Reklama

Související témata: