Hlavní obsah

McLaren pyká, protože o datech Ferrari vědělo víc členů týmu

PAŘÍŽ/SPA

Už jen samotné držení tajných dat konkurenčního týmu Ferrari bylo podle Mezinárodní automobilové federace FIA dostatečným důvodem k potrestání stáje McLaren. Vyplývá to ze zdůvodnění čtvrtečního verdiktu, podle něhož britsko-německý tým přišel o všechny body v Poháru konstruktérů a špionážní aféra jej přijde na 100 miliónů dolarů, tedy zhruba čtvrtinu rozpočtu na sezónu.

Článek

Při rozhodování o výši trestu prý nehrálo roli to, zda McLaren informace od konkurence využil, nebo ne.

Přesto se čtvrteční verdikt zásadně lišil od toho předchozího z 26. července. Tehdy sice Světová rada motoristického sportu rovněž konstatovala, že McLaren měl data k dispozici, ale vzhledem k nedostatku důkazů o získání soutěžní výhody byl tým osvobozen. Rozdíl byl podle FIA tentokrát v tom, že orgán nyní dospěl k přesvědčení, že se data dostala i k dalším členům týmu než pouze k později propuštěnému šéfdesignérovi Miku Coughlanovi.

Jedním z nich byl i španělský testovací jezdec Pedro de la Rosa, který informace předal svému krajanovi a dvojnásobnému mistru světa Fernandu Alonsovi. Potvrdila to e-mailová korespondence mezi oběma piloty.

Důkaz o použití informací chybí 

Konkrétní důkaz o zneužití informací ale FIA nezískala. "Mnohé nasvědčuje tomu, že k získání určité sportovní výhody došlo, nicméně je jednou pro vždy nemožné ji nějak konkrétně posoudit," uvedla federace.

McLaren má právo se proti verdiktu odvolat; pokud tak učiní, až do vyřešení případu zůstane současné rozhodnutí v platnosti. A to bude znamenat i pro tak finančně zajištěný tým s odhadovaným rozpočtem kolem 450 miliónů dolarů poměrně citelnou ztrátu, byť představitelé McLarenu si to sebevědomě příliš nepřipouštějí.

A to i proto, že ve skutečnosti nebude přímá pokuta zdaleka dosahovat výše 100 miliónů dolarů, i když v celkovém důsledku tým o tuto částku přijde. Finanční postih totiž zahrnuje i sumu, o kterou McLaren připravil odečet bodů v Poháru konstruktérů.

V týmové soutěži se totiž podle konečného pořadí a počtu dosažených bodů rozděluje mezi týmy podle tajného a komplikovaného klíče částka zhruba 400 miliónů dolarů z příjmů za televizní práva. Z této sumy letos McLaren nedostane nic, takže z jeho trestu bude profitovat všech deset zbývajících týmů. Tento ušlý zisk, ke kterému do čtvrtka McLaren jako lídr Poháru konstruktérů mířil, bude podle rozhodnutí FIA od celkového trestu odečten. O výši přímé pokuty se proto spekuluje, nejmírnější odhady hovoří o 31 miliónech dolarů.

Podle Dennise není budoucnost týmu ohrožena

Samotný šéf McLarenu Ron Dennis se kloní k číslu 50 miliónů. Konstatoval zároveň, že stáj nemůže ani taková pokuta položit. "Máme roční obrat až 500 milionů dolarů. Jsme bez dluhů a jsme velmi silná společnost s fenomenálním růstem," uvedl Dennis, který v týmu vlastní pouhých 15 procent. Dalších 40 procent je v majetku dodavatele motorů Mercedesu, 30 procent patří podle agentury Reuters bahrajnské holdingové společnosti Mumtalakat a zbylých 15 vlastní Dennisův obchodní partner Mansúr Ojjeh ze Saúdské Arábie.

Trest prý nebude mít za následek ani odliv sponzorů týmu, z nichž těmi hlavními jsou telekomunikační společnost Vodafone a španělská bankovní skupina Santander. "Stojíme plně za týmem, jsme absolutně přesvědčeni o bezúhonnosti Rona Dennise i samotné stáje McLaren," řekl Reuteru generální ředitel Santanderu Juan Manuel Cendoya.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint