Hlavní obsah

McLareny ovládly kvalifikaci na Velkou cenu Japonska

FUDŽI (JAPONSKO)

Až v posledním kole kvalifikace na Velkou cenu Japonska vybojoval lídr šampionátu F1 Lewis Hamilton pole position pro nedělní závod na okruhu ve Fudži. V první řadě ho doprovodí týmový kolega z McLarenu Fernando Alonso.

Foto: Reuters/Issei Kato

Lewis Hamilton a Fernando Alonso zdraví fanoušky po kvalifikaci na VC Japonska.

Článek

Dvaadvacetiletý Hamilton překonal svého kolegu a zároveň rivala v boji o mistrovský titul v posledním kole už po vypršení času, Alonsův do té doby vedoucí čas vylepšil o sedm setin sekundy. Tři Velké ceny před koncem sezóny vede Hamilton před dvojnásobným mistrem světa Alonsem o pouhé dva body.

Jen druhá řada zbyla v Japonsku na rivaly britské stáje z Ferrari - třetí čas zajel vítěz minulé Grand Prix v belgické Spa Kimi Räikönen z Finska, čtvrtý byl druhý jezdec italského týmu Felipe Massa z Brazílie.

Vzhledem k tomu, že po trestu za špionážní aféru už nebude McLaren usilovat o body do Poháru konstruktérů, očekává se mezi jeho jezdci tvrdý souboj. Oba však na dnešní tiskové konferenci popřeli, že do sebe hned v první zatáčce po startovní rovince ostře půjdou.

"Prostě pojedeme," odpověděl Alonso na otázku, jak bude vypadat sprint k první zatáčce. "Prostě pojedeme," reagoval naprosto totožnými slovy lídr MS Hamilton, jenž se navíc odvolal na Španělovy výroky z minulých dnů. "Jak už Fernando říkal, nejsme přece idioti. Oba chceme dokončit závod a bodovat," dodal mladý Brit.

Třetí řadu na startu mohla v Japonsku obstarat německá dvojice Nick Heidfeld s BMW a Nico Rosberg, syn slavného otce Rosberg ale musel měnit motor svého williamsu, a bude tak přeřazen o deset míst zpět. Jeho místo těsně za Heidfeldem zaujme dnes sedmý Brit Jenson Button s hondou.

Kvalifikace pod posvátnou horou Fudži se v sobotu nakonec konala i přesto, že původně hrozilo její přesunutí až na neděli před závodem. Organizátoři totiž museli těsně po jeho začátku zrušit dnešní dopolední trénink, neboť mlha a déšť představovaly příliš velké bezpečností riziko.

Grand Prix Japonska začíná v neděli v 6:30 SELČ.

Výsledky - kvalifikace:
1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:25,368, 2. Alonso (Šp./McLaren) 1:25,438, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:25,516, 4. Massa (Braz./Ferrari] 1:25,765, 5. Heidfeld (Něm./BMW) 1:26,505, 6. Rosberg (Něm./Williams) 1:26,728, 7. Button (Brit./Honda) 1:26,913.

Reklama