Hlavní obsah

Stáj formule 1 Spyker je v indických rukách

FUDŽI

Novým majitelem stáje formule 1 Spyker se stal indický miliardář Vijay Mallya. V dějišti Velké ceny Japonska ve Fudži se dosavadní majitelé dohodli na prodeji týmu jeho konsorciu společností za odhadovaných 88 miliónů eur.

Článek

Teprve před rokem přitom nizozemský výrobce sportovních vozů Spyker koupil tehdejší stáj Midland, a to za zhruba 80 miliónů eur. Během sezóny se ale ukázal provoz neúspěšného týmu jako ztrátový a automobilka se rozhodla jeho prodejem manko refinancovat.

Nový vlastník Spykeru Mallya, v jehož majetku je i letecká společnost, je připraven maximálně prezentovat svoji zemi, kde se má jet v roce 2010 první závod F1. "Udělám všechno pro to, aby jméno Indie bylo obsaženo v názvu týmu," uvedl Mallya, jehož společníkem bude i současný šéf stáje Michiel Mol.

Spyker až do japonské Grand Prix nezískal žádný mistrovský bod, ve Fudži mu ale jeden nakonec přidělili komisaři. Penalizací původně osmého Vitantonia Liuzziho se na osmé místo posunul německý pilot Adrian Sutil. Druhým jezdcem týmu je Japonec Sakon Jamamoto.

Reklama