Hlavní obsah

Vedení FIA prošetřuje Hamiltonovo vítězství v Japonsku

Vedení formule 1 začalo dodatečně prošetřovat okolnosti vítězství Lewise Hamiltona v nedělní Velké ceně Japonska. Důvodem je jeho údajně nebezpečný způsob řízení za zpomalovacím vozem, kvůli kterému naboural Sebastian Vettel do Marka Webbera. "Objevily se nové důkazy, které je potřeba prozkoumat," řekl agentuře Reuters mluvčí Mezinárodní automobilové federace FIA.

Článek

Vedení FIA na sporný moment, který se odehrál v 45. kole, upozornil šéf stáje Toro Rosso Franz Tost poté, co opakovaně shlédl videozáznam karambolu. "Je tam jasně vidět, jak Hamilton zcela nečekaně zpomalil. Sebastian neměl šanci se Webberovi vyhnout. Zdá se, jako by Hamilton schválně zabrzdil. Proto jsem upozornil komisaře," uvedl Tost pro magazín Autosport.

Kolize ušla pozornosti televizních kamer, na webu youtube.com byl ale k vidění amatérský videozáznam havárie natočený z hlavní tribuny okruhu ve Fudži. Záznam měl být na žádost Bernieho Ecclestona stažen, prohlédnout si jej nicméně můžete zde.

Tost prý upozornil FIA především proto, že nesouhlasí s trestem pro Vettela, který byl označen za viníka nehody a při víkendové Velké ceně Číny přijde o deset míst na startu. "Chci dosáhnout stažení trestu, protože je absolutně nespravedlivý," uvedl na obranu dvacetiletého německého pilota.

Podle agentury DPA se nejedná o oficiální vyšetřování, Hamilton a šéf týmu McLaren Ron Dennis nicméně budou muset podat vysvětlení. Případný trest by Hamiltonovi mohl zkomplikovat cestu za premiérovým titulem mistra světa ve formuli 1, který může už v předposledním závodě sezóny získat jako první nováček v historii seriálu.

Reklama