Hlavní obsah

Hamilton: Pořád mám k titulu nejblíž

Vůbec poprvé v letošní sezóně neprojel cílem a zrovna v ten nejnevhodnější okamžik. Lewis Hamilton v neděli útočil na titul mistra světa formule 1 a v Šanghaji mu prakticky stačilo dojet před hlavním rivalem a stájovým kolegou Fernandem Alonsem. Britský pilot ale kvůli zničeným pneumatikám předposlední závod sezóny nedokončil a o letošním šampiónovi tak rozhodne až finále v brazilském Interlagosu.

Článek

Při závodu v Číně přitom Hamiltonovi hrálo všechno do karet. V sobotní kvalifikaci si zajistil pole position a po startu vedoucí postavení udržel. Ve třetině závodu mu ale začaly „odcházet“ pneumatiky, do vedení se propracoval Kimi Räikkönen s ferrari a Hamilton nakonec skončil mimo trať při nájezdu do boxové uličky, kde už jej netrpělivě čekali mechanici McLarenu s čerstvým obutím. Dvaadvacetiletý pilot se ale z kačírku vlastními silami nedostal.

„Když jsem vystoupil z vozu, byl jsem psychicky naprosto zničený. Byla to má první chyba v letošní sezóně, navíc při nájezdu do boxů,“ líčil zklamaný Hamilton po skončení závodu pro britskou televizi ITV. „Pneumatiky byly úplně rozhadrované, připadal jsem si, jako kdyby jel na ledě,“ dodal.

Na dotaz, zda vedení McLarenu nechybovalo ve strategii, Hamilton odpověděl diplomaticky. "Tým měl výměny pneumatik naplánované dobře. Rozhodla nešťastná souhra okolností," uvedl.

Zklamání ze Šanghaje se každopádně snažil hodit rychle za hlavu. „Nemůžete proplout životem, aniž byste se vyvarovali chyb,“ prohlásil filozoficky. „Je to za mnou a už se moc těším do Brazílie. Věřím, že tým opět odvede skvělou práci a připraví mi nejrychlejší vůz. I když jsem v Šanghaji ztratil, jsem stále v čele šampionátu. K titulu mám pořád nejblíž,“ připomněl důrazně.

Reklama

Související témata: