Hlavní obsah

Rakušan Wurz ukončil kariéru pilota formule 1

VÍDEŇ

Alexander Wurz ukončil v pondělí, ještě před posledním závodem sezóny, kariéru pilota ve formuli 1. Třiatřicetiletý Rakušan už neabsolvuje v kokpitu Williamsu závěrečnou Grand Prix v Brazílii. Kdo jej 21. října nahradí, oznámí jeho tým v úterý.

Článek

Wurz se stal nedávno potřetí otcem a myšlenky na konec kariéry se mu honily hlavou už od června. Tehdy v Montrealu potřetí a naposledy vystoupil na stupně vítězů. V Brazílii mohl svůj počet startů v závodech mistrovství světa završit na 70, ale rozhodl se skončit hned.

"Vždycky jsem si říkal, že nesmím promeškat ten správný čas," sdělil v pondělí médiím Wurz, aktuálně jedenáctý muž pořadí šampionátu s 13 body. "Chtěl jsem skončit ve chvíli, kdy budu mít byť sebemenší pochybnost, že už nejsem schopen odevzdávat každý den 110 procent," vysvětlil.

Nyní se těší na chvíle s rodinou

Wurz se letos vrátil do seriálu F1 jako závodní pilot, loni pro Williams jen testoval. Není vyloučeno, že bude své poznatky předávat týmu i nadále. "Rád bych se taky ještě někdy objevil v nějakém závodu, možná Le Mans nebo jiné kategorii," dodal pilot, který absolvoval první Grand Prix před deseti lety. Pocit vítězství si nevychutnal ani jednou.

V minulosti závodil také za týmy Benetton a McLaren. Nyní se těší na čas strávený s rodinou. "Největší trofejí, kterou jsem za celou dobu ve formuli 1 vyhrál, je moje žena. Dala mi tři krásné a zdravé děti. Není nic lepšího," dodal Wurz.

Reklama