Hlavní obsah

FIA pohlídá, aby piloti McLarenu měli stejné podmínky

LONDÝN

Úřadující mistr světa Fernando Alonso ze Španělska se nemusí bát, že by McLaren před rozhodujícím závodem mistrovství světa vozů formule 1 zvýhodnil v boji o titul jeho stájového kolegu a vedoucího muže šampionátu Lewise Hamiltona. Nejvyšší automobilový orgán FIA totiž určil skrutátora, který přímo v boxech týmu dohlédne na podmínky pro závodníky v posledním klání sezóny příští týden v Brazílii.

Článek

FIA tak reagovala na Alonsovo opakované prohlášení v posledních týdnech, že v McLarenu nemá stejné podmínky jako dvaadvacetiletý Brit Hamilton. Ten by se příští neděli mohl stát historicky prvním mistrem světa ve své první sezóně ve formuli 1. "FIA určila speciálního rozhodčího, který bude přímo u McLarenu dohlížet na férovost," řekl ve čtvrtek mluvčí FIA.

Hamilton má v čele šampionátu čtyřbodový náskok před Alonsem, a pokud by se stal mistrem světa, sebral by Španělovi nejen titul, ale i primát nejmladšího šampióna v historii. Ve hře o celkové vítězství je však ještě také Fin Kimi Räikkönen, jenž je o další tři body zpět. Letošní šampionát je tak nejdramatičtější od roku 1986.

O nezvyklý krok požádal šéfa FIA Maxe Mosleyho prezident Španělské motoristické federace Carlos Gracia, jenž bude rovněž hostem šéfa McLarenu Rona Dennise. "Tato situace mě zajímá a potěšilo mě, jak se k tomu FIA postavila. Jejich zástupce osobně dohlédne na to, aby se Fernandovi nic nepřihodilo," řekl Gracia. Alonso si v poslední době stěžoval zejména na kvalitu svého vozu při kvalifikacích, v nichž Hamilton dosahoval výrazně lepších časů.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace