Hlavní obsah

Ve Finsku děkují za Räikkönenův titul Massovi

HELSINKY

Jako zázrak popisují finská média vítězství Kimiho Räikkönena v seriálu MS vozů F1, ale zároveň poukazují na skutečnost, že mu k tomu pomohl jeho týmový kolega z Ferrari Felipe Massa. Deník Helsingin Sanomat dokonce udělal z Räikkönena mistra světa "na provázku", jehož dovedlo k titulu vedení Ferrari elegantním způsobem při závěrečné VC Brazílie, v níž do té doby vedoucího Massu Fin předjel díky zastávce v boxech.

Článek

"Šampión proti všem předpovědím," píše list Hufvudstadsbladet a připomíná, že Räikkönen je třetím finským mistrem světa po Keke Rosbergovi a Mikku Häkkinenovi. "Kimi je ale mistrem světa jen díky asistenci jeho týmu a týmového kolegy," stojí dále v deníku. Autor článku upozorňuje nejen na závěrečný nejdůležitější moment závodu, ale také na start, při kterém Massa největšího adepta na titulu Brita Lewise Hamiltona v prvním šikaně zbrzdil.

Noviny popisují bujarou atmosféru v ulicích Helsinek, kde se v neděli večer hodně slavilo, třebaže Finové před pracovním dnem obvykle v hospodách nevysedávají. "Skvěle sehraný závod," glosoval rozhodující moment v závěru závodu deník Helsingin Sanomat a slovní hříčkou oslavil Räikkönenův triumf: "Skvělý Finnish!"

Zejména bulvární deníky však upozorňují na skutečnost, že Finův titul ještě může být ohrožen, neboť zažehnána není kauza stájí Williams a BMW Sauber, které měly chladnější palivo ve svých vozech, než povolují pravidla. Pokud by byli jejich jezdci diskvalifikováni, stal by se mistrem světa díky posunu ze sedmého místa v cíli Brit Lewis Hamilton. "Je Kimiho titul v nebezpečí?" ozývá se bulvární list Ilta-Sanomat. "Bude konec zázraku?" ptá se konkurenční Iltalehti.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace probíhá Živě
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint